Antena 3 CNN Coronavirus Australia, lăudată pentru cum a controlat pandemia COVID-19, intră din nou în lockdown

Australia, lăudată pentru cum a controlat pandemia COVID-19, intră din nou în lockdown

Aproximativ 10 milioane de australieni au primit ordinul de a intra în lockdown în mai mai multe oraşe ale acestei insule-continent, care se confruntă în prezent cu o creştere a numărului de cazuri de coronavirus, informează AFP.

Australia, lăudată pentru cum a controlat pandemia COVID-19, intră din nou în lockdown
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    29 Iun 2021   •   13:46

După locuitorii din Sydney, Darwin şi Perth, a venit rândul celor din Brisbane şi mai multe zone din statul Queensland să rămână în locuinţele lor, începând de marţi seară, pentru o durată iniţială de trei zile.

Australia, a cărei capacitate iniţială de a controla pandemia de COVID-19 a fost lăudată pe plan internaţional, se confruntă de câteva săptămâni cu o creştere accelerată a numărului de infectări, în special din cauza variantei Delta a noului coronavirus, considerată mai contagioasă, precum şi a funcţionării deficitare a dispozitivelor de carantină implementate pentru turiştii veniţi din străinătate.

“Sunt decizii dificile”, a declarat Annastacia Palaszczuk, prim-ministrul statului Queensland.

“Există astfel de măsuri de carantină în marile oraşe pentru că virusul pătrunde acolo odată cu persoanele venite din străinătate”, a adăugat aceasta.

Pe lângă Brisbane, mai multe zone de pe litoralul din Queensland, inclusiv oraşul Townsville, sunt vizate de acest nou lockdown. La originea cazurilor recente de infectare se află un membru al personalului medical care nu era vaccinat, dar a călătorit timp de 10 zile în Queensland în perioada în care era contagios.

Sidney intră iar în lockdown

Centrul orașului Sydney și suburbiile estice ale sale, inclusiv celebra Bondi Beach, vor întră intr-un lockdown de o săptămâna, începând de vineri, în contextul în care autoritățile locale încearcă să limiteze creșterea numărului de infectari cu varianta Delta – mult mai contagioasă – a noului coronavirus.

Persoanele care locuiesc sau care au lucrat în patru clădiri guvernamentale din Sydney în ultimele două săptămâni au primit ordinul de a rămâne în locuinţele lor cu excepţia unor situaţii urgente, a declarat prim-ministrul statului australian New South Wales (NSW), Gladys Berejiklian, în faţa reporterilor locali.

Rezidenţii pot să-şi părăsească locuinţele doar pentru activităţi esenţiale sau educative, pentru motive medicale, pentru a merge la cumpărături sau pentru a face exerciţii fizice în aer liber.

„Nu vrem ca această situaţie să treneze timp de săptămâni, vrem ca ea să se încheie mai devreme”, a declarat Gladys Berejiklian, potrivit Reuters.

Douăzeci şi două de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate vineri, cel mai mare bilanţ zilnic înregistrat după ce primul caz a fost depistat în Bondi miercurea trecută, cel al unui şofer de limuzină care a transportat echipajul unei aeronave de linie care operează curse internaţionale.

Oficialii australieni au emis imediat alerte sanitare pentru mai mult de 12 clădiri din Sydney, cel mai mare oraş din Australia, în care trăieşte o cincime din populaţia sa de 25 de milioane de locuitori, în contextul în care bilanţul noilor infectări a depăşit pragul de 60.

Autorităţile din statul NSW au refuzat să implementeze din nou un lockdown strict, optând în schimb pentru obligativitatea purtării măştilor sanitare în toate spaţiile închise din Sydney, inclusiv în birouri.

De asemenea, au impus rezidenţilor din şapte districte să nu părăsească oraşul şi au limitat la cinci numărul persoanelor autorizate să participe la adunări publice.

×
Subiecte în articol: Australia pandemia COVID-19 lockdown
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close