Antena 3 CNN Coronavirus Diferența între COVID, gripă și viroză. Care este cea mai periculoasă

Diferența între COVID, gripă și viroză. Care este cea mai periculoasă

Este epidemie de gripă, avertizează medicii din Unităţile de Primiri Urgenţe şi de la camerele de gardă. Sute de copii și adulți ajung, în fiecare zi, în unitățile medicale, unde au nevoie de îngrijiri medicale.

Diferența între COVID, gripă și viroză. Care este cea mai periculoasă
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    07 Apr 2022   •   13:59

În contextul în care masca de protecție nu mai este obligatorie, numărul cazurilor de gripă și viroză a explodat. Și zilnic, în continuare, un număr de pacienți conformați pozitiv COVID apar pe raportările Ministerului Sănătății. 

Medicii spun că gripa este cea mai periculoasă dintre toate și că aceasta are un debut brusc. Mai mult decât atât, imunitatea scade puternic. 

„Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului. Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul mușchilor, astenie marcată. În cazuri rare, curge nasul sau este prezentă tusea”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. 

Să nu uităm că gripa este periculoasă, iar tratamentul trebuie luat în serios. 

„Un tratament nespecific, luat după ureche şi nerecomandat de către medic după efectuarea testului care confirmă gripa, poate agrava starea de sănătate a pacientului. Tratamentul specific, administrat în caz de gripă, durează șapte zile”, a mai precizat dr. Florin Roşu.   

Comparativ, o simplă viroză respiratorie vine la pachet cu rinoree (curgerea nasului), nas înfundat, tuse umedă, astenie ușoară și febră până la 38 de grade sau deloc. Tocmai de aceea ar trebui să fie prevenită. 

„Prevenția se poate realiza în două moduri: o metodă nespecifică şi banală - purtarea măștii, evitarea spațiilor aglomerate, localuri, mijloace de transport în comun şi una specifică, recomandată, prin vaccinare. De aceea, sfătuim populația să facă tot ce este sănătos pentru a-şi îngriji sănătatea la fel de mult cum îşi îngrijesc şi celelalte aspecte ale vieţii”, a completat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

De multe ori, gripa poate fi mai periculoasă decât SARS CoV-2, în special în rândul persoanelor nevaccinate. 

„Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiți pacienți, şi mai ales cei nevaccinați, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. Gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienți este de tip A”, a subliniat dr. Florin Roşu pentru Adevărul

 

 

×
Subiecte în articol: COVID-19 gripa viroza
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close