Antena 3 CNN Economic Banci Atenţie la plata cu cardul în străinătate! Comision de conversie valutară de până la 2%

Atenţie la plata cu cardul în străinătate! Comision de conversie valutară de până la 2%

Atenţie la plata cu cardul în străinătate! Comision de conversie valutară de până la 2%
Sursa foto: carduri
26 Iul 2009   •   21:02

E comod, dar uneori poate să fie extrem de costisitor. Este vorba de cardurile pe care mulţi români când pleacă în vacanţă în afara ţării, preferă să le folosească decât să umble cu cash. E mai sigur, însă, calculaţi-vă bine gesturile: fiecare plată este similară unui schimb valutar la case care percep comision.

În primul rând înainte să plecaţi în vcacanţă şi aveţi de gând să folosiţi cardul, interesaţi-vă, însă, la bancă despre toate costurile. Acestea pot fi uneori duble faţă de România. În al doilea rând ţineţi cont de un lucru: afară toate tranzacţiile se transformă în schimburi valutare.

Dacă folosiţi cardul în lei în afara ţării veţi plăti un comision de conversie valutară de până la 2% din sumă, la fiecare tranzacţie. Doar cu un card în euro evitaţi această taxă.

E bine să aveţi şi câţiva bani schimbaţi în moneda ţării respective. Mai ales înstatele din afara Uniunii.

Dacă mergeţi cu un card în lei în Turcia, de exemplu, banca va transforma mai întâi suma din lei în euro şi abia apoi din euro în lira turcească. Deci se vor face două schimburi valutate şi veţi plăti două comisioane.

Folosiţi cardul de credit sau de debit doar la plăţi directe la comercianţi. Şi păstraţi toate chitanţele. Evitaţi cât puteţi să scoateţi bani din bancomate. Comisioanele ajung până la 3% din suma retrasă. Asta dacă găsiţi banca de la care aveţi cardul. Dacă retrageţi de la oricare altă bancă, taxele sunt şi mai mari.

Dacă plătiţi electronic la hotel, asiguraţi-vă că, la plecare, suma luată drept garanţie la cazare vă este deblocată de pe card.


Observator

×
Subiecte în articol: carduri
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close