Antena 3 CNN Economic Banci Banca Centrală Europeană menţine dobânda la minimul record de 1%

Banca Centrală Europeană menţine dobânda la minimul record de 1%

Banca Centrală Europeană menţine dobânda la minimul record de 1%
Sursa foto: banca centrala europeana
04 Mar 2010   •   18:31

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la minimul record de 1%, nivel stabilit în urmă cu zece luni, şi va relua din aprilie licitaţiile pentru împrumuturile la trei luni acordate băncilor, a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, decizia fiind parte a procesului de retragere a măsurilor extraordinare de sprijinire a lichidităţilor pe pieţele financiare, transmite Reuters.

Majoritatea analiştilor prevedeau ca dobânda cheie să nu fie modificată nici în martie, iar BCE a menţinut şi dobânzile depozitelor şi creditelor overnight la 0,25%, respectiv 1,75%. Toţi cei 87 de economişti contactaţi de agenţia de presă au prognozat că dobânzile nu vor fi modificate nici în martie.

În medie, experţii se aşteaptă ca următoarea majorare a dobânzii de politică monetară din zona euro să fie efectuată în trimestrul al patrulea al acestui an.

Trichet a menţionat, în timpul unei conferinţe de presă, că BCE va continua să împrumute băncilor fonduri nelimitate prin operaţiunile săptămânale în trimestrul al doilea, decizie anticipată de analişti.

"Consiliul guvernatorilor va continua implementarea retragerii graduale a măsurilor extraordinare de lichiditate pentru a combate eficient orice ameninţare la adresa stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi lung", a declarat Trichet.

Preşedintele băncii europene şi-a menţinut prognoza că recuperarea economiei zonei euro va fi neuniformă.

"Ultimele date au confirmat că recuperarea zonei euro decurge potrivit aşteptărilor, chiar dacă va rămâne neuniformă. Pe ansamblu, Consiliul Guvernatorilor se aşteaptă ca economia zonei euro să înregistreze o creştere moderată în 2010, într-un context marcat de incertitudini", a declarat acesta.

Decizia de a se reveni la sistemul de licitaţii pentru împrumuturile acordate băncilor pe trei luni va da un imbold instituţiilor financiare pentru a se întoarce la operaţiunile săptămânale de finanţare oferite de BCE.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: banca centrala
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close