Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Analiştii Raiffeisen: BCR valorează 1,86 miliarde de euro, dar SIF-urile pot obţine o evaluare mai bună

Analiştii Raiffeisen: BCR valorează 1,86 miliarde de euro, dar SIF-urile pot obţine o evaluare mai bună

Analiştii Raiffeisen: BCR valorează 1,86 miliarde de euro, dar SIF-urile pot obţine o evaluare mai bună
de Catalin Ciocan    |    01 Sep 2011   •   12:33

Analistii societatii de brokeraj Raifffeisen Capital & Investment (RCI) evalueaza BCR la 7,86 miliarde de lei (1,86 miliarde de euro), cu 30% mai jos decat valoarea bancii intr-o evaluare facuta publica saptamana trecuta de catre SIF Moldova. Estimarea Raiffeisen este considerata de analistii grupului austriac ca fiind una realista, dar acestia admit ca SIF-urile ar putea obtine mai mult daca joaca impreuna cartea de care dispun in negocierile cu Erste. La valoarea indicata de analistii Raiffeisen, pachetul de 30,12% pe care il detin impreuna SIF-urile valoreaza 560 milioane de euro.

“O evaluare comparativa luand in calcul rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a BCR sugereaza ca banca s-ar putea tranzactiona in jur de 0,63 P/BV (pret/valoarea contabila – n.red) la 2011 ( 0,59 P/BV la 2012). Pe de alta parte este clar ca pozitia SIF-urilor si dorinta Erste de a evita listarea comanda un premium, care ar putea ajunge si la 50% daca SIF-urile joaca impreuna aceasta carte. Noi evaluam BCR la 7,86 miliarde de lei, in conditiile unui premium de 30%”, a precizat Alexandru Combei, analist in cadrul Raiffeisen Capital & Investment.

“Credem ca SIF-urile sunt destul de rationale sa nu negocieze pe cont propriu cu Erste. Oricum banca austriaca a precizat ca va face aceeasi oferta tuturor SIF-urilor”, a adaugat Combei.

SIF Moldova (SIF2) a publicat ieri intelegerea semnata in 2009 cu Erste pentru amanarea listarii BCR pentru a perioada de doi ani. Prevederile acordului au aratat ca listarea bancii este conditionata de primirea unei notificari scrise din partea tuturor celor cinci SIF-uri sau de o intelegere scrisa cu cel putin trei dintre acestea, dar in acest caz este nevoie si de acordul Erste. Inainte ca aceste proceduri sa fie initiate, va fi furnizat un raport referitor la situatia pietelor de capital. Concluziile acestui raport nu sunt o conditie pentru listare.

Acordul din 2009 mai dezvaluie si ca Erste putea face, incepand din 2010, o oferta catre toti actionarii BCR care au dobandit actiuni rezultate din programul de oferta de actiuni adresat salariatilor, oferta Erste urmand sa ia in calcul multiplul pret/valoarea contabila pe actiune pentru BRD-GSG la care se adauga o prima de 50%.

Nu este clar insa daca aceste conditii se aplica si actiunilor detinute de SIF-uri, dar analistii de la Raiffeisen spun ca in orice situatie aceasta prevedere este o referinta care nu poate fi ignorata, iar negocierile dintre SIF-uri si austrieci au avut probabil in vedere si acest lucru.

“Valoarea indicatorului pret/valoare contabila pentru BRD-GSG pentru anul 2010 este de 1,47 in timp ce pentru 2011 de 1,29. Astfel, valoarea unei actiuni BCR ar fi de 19,7 lei (luand in calcul numarul vechi de actiuni) si respectiv 18,5 lei, banca fiind evaluata astfel intre 14,6 si 15,6 mld. lei (3,46 si 3,7 mld. euro). In ciuda faptului ca acest acord sugereaza ca sansele pentru listarea BCR sunt scazute intrucat SIF-urile ar trebui sa actioneze concertat, vedem aceasta stirea ca fiind pozitiva pentru actiunile SIF-urilor. Mai mult, pe langa prima de 50% pe care Erste o va plati, faptul ca BRD-GSG este utilizat ca referinta reprezinta o prima suplimentara intrucat BRD-GSG are un randament al capitalului propriu ridicat”, au precizat analistii de la Raiffeisen.

Posibila tranzactie dintre Erste si SIF-uri este in acest momente cel mai “fierbinte” subiect de pe piata de capital, mai ales ca acordul semnat in 2009 pentru amanarea listarii BCR expira la mijlocul lunii octombrie. Trei dintre SIF-uri au convocat si AGA in luna septembrie pentru a prezenta actionarilor variantele de lichidizare a detinerii de la BCR, cea mai importanta din portofoliul SIF-urilor.

 

×
Subiecte în articol: BCR analisti SIF banca
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close