Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul Boc intenţionează să aloce 7 miliarde de euro pentru planul anticriză

Guvernul Boc intenţionează să aloce 7 miliarde de euro pentru planul anticriză

Guvernul Boc intenţionează să aloce 7 miliarde de euro pentru planul anticriză
Sursa foto: Emil Boc
24 Ian 2009   •   16:40

Noul guvern al României, condus de Emil Boc, ia primele măsuri de stopare a crizei economice recunoscute oficial în urmă cu trei luni. Executivul a propus patronatelor şi sindicatelor din România un plan anticriză menit să revitalizeze un număr de sectoare vulnerable ale economiei naţionale. Cheltuielile estimate se ridică la 7 miliarde de euro, adică aproximativ 29 miliarde RON. Totuşi, românii se pot aştepta şi la măsuri de limitare a cheltuielolor, care vor atinge, în primul rând, salariile angajaţilor din sectorul bugetar.
Cele 7 miliarde de euro vor fi folosite, intenţionează Boc, pentru a stimula economia auto, aflată în criză nu numai în România, ci fiind a dintre ramurile industriale cele mai atinse de criză la nivel mondial. Cu 180 de milioane de RON, Guvernul speră să salveze producătorii auto care activează în ţară. Producătorii por fi fericiţi, astfel, deoarece vor primi un balon de oxigen din partea statului care ar putea conta în revenirea cât mai rapidă şi depăşirea crizei.
?Este mai mult decât salutară o astfel de intenţie. Noi ne dăm seama că statul român nu are de unde să dea bani tuturor, cât vor ei, că nu au de unde. Noi suntem însă acum în postura unui tânăr care a avut un accident şi care este în stare de şoc. Dacă nu îl bagi în seamă acum, îl trimiţi direct la morgă. Eu pot să vă spun că aproape toată industria auto este pregătită să facă faţă situaţiei până în aprilie, la noi, de exemplu (la Dacia), îi chemăm la lucru două săptămâni apoi două săptămâni îi trimitem acasă. Depinde, evident, şi cum vor fi repartizaţi aceşti bani, pe ce direcţii?, a declarat pentru cotidianul Gândul Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).
Tot mai multe state de pe mapamond realizează, se pare, importanţa supravieţuirii sectorului producţiei de automobile, administraţia de la Washington luând, de asemenea, o măsură de salvare a grupului General Motors spre sfârşitul anului precedent, salvând unu foarte important angajator şi, deci numeroase slujbe. În ţara noastră, 200.000 de persoane lucrează în acest sector, iar pierderea acestor locuri de muncă din industrie ar însemna adâncirea problemei şomajului. Promovarea exporturilor va primi şi ea 21 de milioane de RON, măsură pe care patronatele o apreciază. Rămâne, însă, întrebarea, în mijlocul oamenilor de afacere, dacă sectorul va fi sprijinit destul de către executiv.
?Statul trebuie să se implice pentru a reduce efectele crizei în România, aşa cum s-a întâmplat peste tot în lume. Este bine că se încearcă stimularea exporturilor, tot ce ţine de export este prioritar, în special pe regiunea apropiată. Personal consider că cea mai importantă regiune pentru noi este cea balcanică şi cea a fostelor state sovietice. Sunt însă şi lipsuri. Eu sunt de părere că funcţionarii publici implicaţi în obţinerea sau derularea proiectelor din bani UE ar trebui, după modelul Spaniei, să fie lăsaţi să aibă câştiguri salariale conforme cu valoarea proiectelor la care participă?, a spus Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Indiferent de existenţa sau lipsa intenţiei, Guvernul a trecut în planul anticriză şi creşterea pensiilor. Ajutorul material pentru bătrân, reprezentat de creşterea valorii punctului de pensie, era deja votată de Parlament în momentul preluării puterii de către noul executiv, Curtea Constituţională dându-şi, de asemenea, acordul. În aceste condiţii, Guvernul Boc nu are de ales, trebuind să pună măsura în aplicare. Poate, însă, să extragă fondurile pierdute în acest sens din altă parte. Cei care vor suferi vor fi salariaţii de la stat, cărora nu li se vor majora veniturile, deşi această variantă a fost mult timp vehiculată. De asemenea, impozitele vor fi regândite subtil, în aşa fel încât să se încaseze ceva mai multe fonduri, precizează publicaţia Gândul.
Antena3.ro

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close