Antena 3 CNN Economic Companii InterAgro închide două combinate chimice. Majoritatea angajaţilor vor intra în şomaj

InterAgro închide două combinate chimice. Majoritatea angajaţilor vor intra în şomaj

InterAgro închide două combinate chimice. Majoritatea angajaţilor vor intra în şomaj
Sursa foto: Foto: Intact Images
30 Dec 2010   •   18:44

InterAgro va închide, la începutul anului 2011, combinatele chimice Viromet şi NitroPoros. Reprezentanţii grupului susţin că acţiunea este determinată de politicile promovate de autorităţi în domeniul gazelor naturale. Majoritatea angajaţilor urmează să intre în şomaj.

Combinatul chimic Viromet din oraşul Victoria va fi închis definitiv la 1 ianuarie. Furnizarea de gaze naturale către NitroPoros de pe platforma industrială Făgăraş va fi astfel oprită, ceea ce echivalează cu închiderea unităţii, se arată într-un comunicat al grupului, citat de Mediafax

Peste 90% dintre angajaţii combinatului din Făgăraş şi 70% dintre cei ai Viromet vor intra în şomaj definitiv.

Potrivit reprezentanţilor grupului InterAgro, această decizie a fost determinată de pierderile majore provocate de noile politici în domeniul gazelor naturale promovate de autorităţi.

InterAgro a precizat că "responsabilii în domeniu" nu au fost de acord ca grupul să renunţe la statutul de consumator întreruptibil. "Grupul a solicitat renunţarea la acest statut după ce nu a mai fost prelungită Legea 332/2009, care asigura, într-o oarecare măsură, acoperirea pierderilor cauzate de întreruperile în furnizarea gazelor, dirijate către populaţie în situaţii de urgenţă", se menţionează în comunicat.

În plus, la 31 decembrie 2010 se încheie acordarea discount-ului comercial aplicabil tuturor furnizorilor de gaze naturale, potrivit InterAgro. "Grupul InterAgro a atras atenţia asupra problemelor generate de noile politici în domeniul gazelor naturale, în timp ce autorităţile nu au avut nicio reacţie sau răspuns. Legea 332/2009 a fost considerată una dintre puţinele măsuri anticriză luate de Guvern, cu efecte care s-au observat imediat, atât la nivelul economiei, cât şi în ceea ce priveşte păstrarea locurilor de muncă".

"De asemenea, InterAgro constată lipsa oricărei strategii la nivelul economiei naţionale cu referire la agricultură, domeniu prioritar în programul de guvernare, principalul beneficiar al îngrăşămintelor chimice", se arată în comunicat.

Oprirea activităţii în cele două combinate chimice, de la începutul anului 2011, reprezintă primul pas din închiderea, în final, a patru dintre cele şase fabrici din industria chimică ce lucrează pentru grupul InterAgro", se mai precizează în comunicatul InterAgro.

Grupul InterAgro este controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

 

×
Subiecte în articol: interagro somaj angajati
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close