Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Povestea ultimului sas rămas în Richiș, după ce a refuzat să plece din România. La 88 de ani își vede satul devenind atracție turistică

Povestea ultimului sas rămas în Richiș, după ce a refuzat să plece din România. La 88 de ani își vede satul devenind atracție turistică

Mulți dintre saşii care au plecat în Germania au primit case și s-au descurcat în lumea nouă din Vest, care nu i-a primit tocmai cu brațele deschise. Unii au murit de dorul meleagurilor natale, alții s-au reîntors, fascinați de simplitatea și pitorescul locului. Iar alții, deşi aveau unde să plece, au refuzat să-și părăsească locul care le-a dat atât de multe, fără a cere nimic în schimb.

Povestea ultimului sas rămas în Richiș, după ce a refuzat să plece din România. La 88 de ani își vede satul devenind atracție turistică
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    Maria Linda    |    19 Aug 2021   •   19:31

Două generații de sași, au stat față-n față și au povestit, pentru Antena 3, ce i-a făcut pe unii să rămână și ce i-a făcut pe alții să plece.

Printre dealurile din apropierea Sibiului se ascunde un sat de o frumusețe ireală. Este Richiș sau Reichesdorf, așa cum i se spunea odinioară. Un sat săsesc care își trăiește istoria prin ultimii săși care au refuzat să emigreze, dar și prin cei care au plecat în Vest și acum s-au întors. 

Herr Schaas. Johann Schaas are 88 de ani și știe rânduiala micului sat încă de pe vremea când sașii, prin munca și disciplină lor, erau mândria locului.

În anii 80 i s-a cerut să plece în Germania, dar a refuzat. Și aici a rămas. Să aibă grijă de sat, de casă și pământ, așa cum a învățat de la bunici și străbunici.

Satul Richiș a început să prindă viață, în mare parte, datorită sașilor întorși după aproape 30 de ani, din Germania

Pentru sașii din Richiș, un om care nu-și lucra pământul și nu avea gospodăria plină cu animale, nu era OM. Iar astăzi Johann încearcă să-i convingă și pe sașii reîntorși în sat cât de valoros este pământul lăsat de strămoși.

Printre ei, este Paul Hemerth. Avea doar 14 ani când a părăsit, împreună cu familia, România și s-a stabilit în Germania. De mai bine de 10 ani, a revenit acasă. 

A înțeles că istoria și păstrarea tradițiilor sunt cea mai bună carte de vizită și singură rețeta pentru mentinerea în viață a micului sat din Transilvania. Micile provocări nu l-au făcut niciodată să-și piardă avântul.

Satul a început să prindă viață, în mare parte, datorită sașilor întorși după aproape 30 de ani din Germania, dar și a celor foarte puțini care au refuzat mirajul Vestului, pentru că au înțeles cât de prețios e, de fapt, ceea ce au.

Pentru Paul Hemmerth decizia de a se întoarce în țară n-a fost una dificilă. Văzuse toată lumea. S-ar fi putut stabili oriunde, în Islanda, Zanzibar, Hawaii sau Vietnam. Și totuși, a ales să restaureze impecabil casele din Richiș, lăsate în paragină, și a lansat un nou tip de turism, unul în care locurile și oamenii sunt descoperiți în tihna. 

Paul a devenit un adevărat ambasador al locului și crede că despre Richiș se va vorbi mult și numai de bine.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close