Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Ce pot provoca fructele și legumele periculoase din Turcia, China, Egipt. Șef ANSVSA: "Nu trebuie să ajungă pe rafturi. Este o crimă"

Ce pot provoca fructele și legumele periculoase din Turcia, China, Egipt. Șef ANSVSA: "Nu trebuie să ajungă pe rafturi. Este o crimă"

Vicepreședintele ANSVSA, Mihai Ponea, a prezentat, marți seara, în exclusivitate, la Antena 3, un studiu despre gestionarea incidentelor și neconformităților alimentare în 2021.

Ce pot provoca fructele și legumele periculoase din Turcia, China, Egipt. Șef ANSVSA: "Nu trebuie să ajungă pe rafturi. Este o crimă"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    04 Ian 2022   •   20:49

Mihai Ponea a vorbit, la Antena 3, despre pesticide și alte substanțele toxice care se regăsesc în unele fructe și legume importate din anumite țări cum ar fi Turcia, China sau Egipt.

"Ceea ce este pe piața din România este controlat sanitar-veterinar de inspectorii ANSVSA. Iar, din punctul meu de vedere, să fie pe piață operatorii care au obligația să pună pe piață, și să o facă cu fructe și legume neconforme, eu o consider crimă împotriva consumatorilor, iar acțiunile coercitive trebuie să fie de înalta speță. Aici nu trebuie să ne jucăm", a declarat Mihai Ponea.

"În 2022 acționăm acolo unde am avut problemele cele mai mari în 2021. Am avut salmonela în carnea de pasăre din Polonia, sau Listeria în produse gata de mâncat. Vom recolta cu o frecvența mai crescută aceste alimente cu risc.

Am impus supermarketurilor, și în 2022, o frecvența crescută a recoltării de probe pe legume și fructe, pentru că există un risc. Marea majoritate, peste 90%, au fost retrase la intrarea în România, nu au ajuns pe piață.

Ele nu trebuie să ajungă pe rafturi. Este o crimă. Și mai ales pe lanțurile de supermarketuri. Și asta este o lupta pe care o ducem continuu, zi de zi. În anul 2021 am retras sute de tone de legume și fructe și am și închis platforme", a mai spus acesta, la Antena 3.

 

×
Subiecte în articol: fructe legume periculoase ANSVSA Mihai Ponea
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close