Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Discurs demn de miliţie al purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, în cazul tânărului mort după o intervenţie în forţă. Oana Zamfir: "Nu ne luaţi de tâmpiţi!"

Discurs demn de miliţie al purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, în cazul tânărului mort după o intervenţie în forţă. Oana Zamfir: "Nu ne luaţi de tâmpiţi!"

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a încercat să explice intervenţia celor cinci colegi în cazul lui Eduard Giosu, tânărul care a murit în urma scandalului cu agenții de la Secția 17 din București. Doar a încercat, nu a şi reuşit.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Oct 2023   •   23:40

Potrivit ultimelor date, cei cinci agenți care au intervenit în cazul lui Eduard Giosu aveau, toți, camerele oprite, iar anumite imagini de pe camerele de supraveghere din zonă au fost șterse, după ce au fost predate Poliției.

Mai mult, singurele imagini care au apărut în spațiul public, până în acest moment, nu surprind momentul intervenției polițiștilor. Totodată, în comunicatele oficiale inițiale ale Poliției, nu se menționa că polițiștii ar fi făcut uz de forță în încercarea de a-l imobiliza pe tânăr.

Familia și apropiații susțin în continuare faptul că tânărul a fost omorât în bătaie de polițiști. 

Întrebată despre acest lucru, Crina Eşanu, inspector şi purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a spus:

"Din cele două echipaje care s-au deplasat la faţa locului au fost două body cam-uri, câte unul pentru fiecare echipaj. Din ce înțeleg unul ar fi fost pornit în momentul încătușării. Ca procedură de funcționalitate a acestor camere trebuie să explic faptul că la momentul pornirii acestea înregistrează cu 30 de secunde înainte de a fi pornite şi după oprire. (...)". 

Întrebată apoi care este procedura utilizării acestor camere, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a spus:

"Cu privire la utilizarea body cam-urilor de către colegii mei este dispusă o anchetă internă care va stabili dacă s-au utilizat corect. Cu siguranţă aceştia ar fi trebuit să filmeze pe parcursul intervenţiei (...). În momentul în care au coborât din autospeciala de poliţie şi s-au deplasat către zona în cauză în care se afla bărbatul trebuiau să pornească body cam-ul. Din ce înţeleg una din colege ar fi pornit camera la momentul încătuşării, moment în care această cameră înregistrează cu 30 de secunde înainte. Tocmai de aceea este o anchetă disciplinară în curs. Poliţia Capitalei a dat dovadă de transparenţă şi a remis un comunicat chiar în ziua evenimentului. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti completează comunicatul dat în ziua de Poliţia Capitalei în data de 18 septembrie". 

Mihai Gâdea către purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei: "Astea-s de la Miliţie, doamnă"

Lipsa concretă de înfomații furnizate de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a creat o stare de revoltă şi de nervozitate, mai ales că în studioul Antena 3 CNN era prezent era şi tatăl lui Eduard care susţine că fiul său a murit tocmai din cauza utilizării forței la intervenţia poliţiştilor. Mai mult, există niște neconcordanțe în comunicatele emise de Parchet şi de Poliţia Capitalei referitoare la cauza morţii lui Eduard. 

"Dumneavoastră acuma încercați să ne spuneți că Poliţia Română este o instituție care s-a modernizat, care încearcă să comunice aşa cum se face într-o ţară democratică. Astea-s de la miliţie, doamnă! Poliţia Română trebuie să se ridice la nivelul pe care societatea îl aşteaptă (...)

Nu vă bateți joc nici de uniformă, nici de o ţară întreagă şi nici de familia tânărului prezentă în platou (...) Asta este ceva foarte grav şi dacă dumnevoastră o duceți în derizoriu spunând că o să arate ancheta... păi ancheta o să arate peste câţiva ani. Pe noi ne interesează dacă cineva pleacă la intervenţie în noaptea asta, mâine sau răspoimâine şi acolo este copilul dvs. sau al oricărui altcuiva, eu vreau să fiu sigur că se înregistrează, că aşa ar putea avea grijă cu tomfa aia.

În momentul de faţă, cred că toată lumea aşteaptă o reacţie de la şeful Poliţiei Române, de la ministrul de Interne să vedem că aşa ceva nu o să se mai întâmple. Şi ca să nu existe niciun fel de suspiciune cu privire la faptul că poliţia l-a bătut până l-a omorât, aşa cum spune familia, o familie îndurerată poate să spună atât cât consideră, şi eu nu o s-o corectez!

Eu acum întreb Politia Română, dacă nu e aşa şi dacă acuzaţiile nu sunt fondate, oare nu există imagini care să arate asta? Pentru că la locul intervenției chiar dacă ei şi-au închis camerele sunt şi alte camere de supraveghere. Acelea nu cumva arată că el a fost bătut?", a spus Mihai Gâdea

Ce sancţiuni riscă poliţiştii care au intervenit în cazul lui Eduard

Ca răspuns la acestă întrebare purtătorul de cuvânt al Politiei Capitalei a spus:

"Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti prin comunicatul făcut public astăzi contrazice aceste acuzații. Aş vrea foarte clar să vă spun că acest comunicat completează comunicatul dat pe 18 septembrie. Toate imaginile care există sunt la dosarul cauzei".

Întrebată apoi dacă agenţii au raportat superiorilor că au folosit forța, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a spus:

"Da, agenţii au raportat modalitatea cum au intervenit la eveniment. Mobilizarea însemnă şi utilizarea forței. În funcţie de vinovăția care dacă va fi găsită conform statului polițistului avem mustrarea scrisă, scăderea salariului...", a mai spus Crina Eşanu, inspector, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, la Antena 3 CNN. 

Oana Zamfir: "Nu ne luaţi de tâmpiţi"

"Doamna Eşanu se uită la dumnevoastră poliţişti, procurori şi foști procurori..nu ne luați de tâmpiți! (...) Se face raport de folosirea a forţei dacă îi baţi, în care trebuie să descrii cum ai folosit, nu că ai dat cu spray lacrimogen. Doamna asta se crede foarte inteligentă dar greșește profund pentru că sunt oameni în ţara asta care ştiu regulile ", a spus, exasperată, şi jurnalista Oana Zamfir.

×
Subiecte în articol: Poliția Capitalei tânăr mort
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close