Antena 3 CNN Externe Mărturiile unui spion MI5: "Ploua cu găleata și eu eram deghizat ca un boschetar care cerșea mărunt. Inclusiv hainele miroseau a urină"

Mărturiile unui spion MI5: "Ploua cu găleata și eu eram deghizat ca un boschetar care cerșea mărunt. Inclusiv hainele miroseau a urină"

Mărturiile unui spion MI5: "Ploua cu găleata și eu eram deghizat ca un boschetar care cerșea mărunt. Inclusiv hainele miroseau a urină"
03 Oct 2016   •   22:39

Un fost agent al MI5 a stat de vorbă cu postul Sky News și a explicat că agenția “a dejucat atacuri teroriste și o face zilnic”.

Agentul “Tom Marcus” a trăit 10 ani ca agent de supraveghere pentru serviciul britanic de informații. Tom nu este numele său real și interviul pe care îl urmăriți în continuare a fost autorizat de MI5, conform Sky News.

“Dacă primeam informații despre o țintă de la care aveam nevoie de informații, mergeam și îi vânam.”

“Mergeam și încercam să aflăm tot ce puteam despre ținta respectivă. Practic, în momentul în care apare pe radar o țintă, mergem și ne interesm și aflăm tot ce este de știut despre țintă, pentru a putea controla tot contextul.”

La un moment dat, povestește Tom, a fost aproape răpit de teroriștii pe care îi urmărea.

“A fost o experiență pe care nu am mai trăit-o și am ajuns foarte aproape de punctul de a fi luat pe sus și băgat într-o dubă, dus la o adresă unde, ulterior, am descoperit mai multe elemente. A fost o operațiune care a mers până la firele din pereți.”

Într-o altă experiență, povestește Tom, a făcut parte dintr-o echipă care trebuia să urmărească un suspect de terorism. Tom a stat lângă o moschee din Londra, în timpul rugăciunilor de seară.

“Afară turna cu găleata și eu eram îmbrăcat ca un boschetar care cerșea mărunt. Inclusiv hainele mele miroseau a urină, pentru a completa imaginea de ansamblu.”

“Mi-am dat seama că au ieșit din moschee mai multe femei decât au intrat și atunci mi-am dat seama că este posibil ca ținta să își fi schimbat ținuta.”

Suspectul a intrat în moschee și s-a îmbrăcat cu o burkha, pentru a lăsa senzația că este femeie. La apelul agentului, o echipă de trupe speciale din MI5 l-au arestat pe bărbat. Scena a fost ruptă din filme, susține Tom, care povestește că două Range Rover negre au intrat în mașina suspectului și l-au arestat.

Ulterior, în mașina suspectului au fost găsite mai multe dispozitive explozive, pe care acesta urma să le folosească chiar a doua zi.

Și nu doar teroriștii islamiști sunt o problemă. Agenții ruși și chinezi activează pe străzile din Marea Britanie și se pare că sunt foarte buni, după cum recunoaște Tom.

“Rușii, în mod special rușii sunt foarte buni pe partea de spionaj, extrem de eficienți. De asemenea, sunt foarte bine antrenați pe contra-spionaj, adică să oprească și să identifice agenți ca mine.”

Tom s-a retras din serviciile de informații în urma unor probleme de sănătate. Mărturisirile acestuia au fost aprobate de MI5, conform Sky News.

×
Subiecte în articol: operatiuni spionaj Marea Britanie spion agent
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close