Antena 3 CNN Externe Criza din Myanmar continuă la Londra. Ataşatul militar l-a încuiat pe dinafară pe ambasador şi a preluat controlul clădirii

Criza din Myanmar continuă la Londra. Ataşatul militar l-a încuiat pe dinafară pe ambasador şi a preluat controlul clădirii

Ambasadorul statului Myanmar la Londra a fost oprit să intre în sediul reprezentanţei diplomatice, în condiţiile în care surse citate de CNN susţin că ataşatul militar a preluat controlul clădirii.

Criza din Myanmar continuă la Londra. Ataşatul militar l-a încuiat pe dinafară pe ambasador şi a preluat controlul clădirii
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    08 Apr 2021   •   18:05

Ambasadorul din Myanmar, Kyaw Zwar Minn (foto) a spus CNN că a încercat, miercuri, fără succes, să intre în clădire timp de mai multe ore. Mai mulţi membri ai personalului ambasadei se află în interior şi nu li se permite să iasă, a precizat el.

Kyaw Zwar Minn s-a pronunțat, luna trecută, în favoarea eliberării din închisoare a șefei guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere de armată în februarie.

Demersul i-a atras laude pentru curaj din partea ministrului britanic de externe, Dominic Raab, însă reprezentanții puterii militare l-au rechemat în țară, invocând faptul că ambasadorul nu mai acţionează în conformitate cu însărcinările sale.

Pe rețelele sociale au fost difuzate, miercuri, imagini cu câteva zeci de persoane care s-au adunat în faţa sediului ambasadei, situat într-un cartier exclusivist din Londra, într-o manifestație de sprijin faţă  de ambasador.

Criza din Myanmar: Sute de oameni, ucişi de poliţie şi armată

Kyaw Zwar Minn, care califică împiedicarea accesului său în ambasadă drept "o lovitură de stat dată în mijlocul Londrei", a făcut un apel la guvernul britanic să nu-l recunoască pe reprezentantul juntei militare.

Criza din Myanmar s-a declanșat în urmă cu două luni.

Armata a preluat controlul statului după o victorie clară în alegeri a partidului premierului Aung San Suu Kyi, militarii invocând faptul că scrutinul a fost fraudat.

Mii de oameni au ieșit în stradă în toată țara pentru a protesta față de lovitura de stat.

Protestele au escaladat, iar forțele armate au tras cu muniţie de război împotriva populaţiei.

Circa 600 de persoane au fost ucise, până în prezent, în urma represiunilor.

×
Subiecte în articol: Myanmar atentat londra
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close