Antena 3 CNN Externe Armele chimice ar fi fost utilizate de două ori în conflictul sirian, a anunţat un oficial american

Armele chimice ar fi fost utilizate de două ori în conflictul sirian, a anunţat un oficial american

Armele chimice ar fi fost utilizate de două ori în conflictul sirian, a anunţat un oficial american
Sursa foto: Foto: Agepres/AP
16 Mai 2013   •   11:53

Un oficial de rang înalt american a anunţat miercuri că arme chimice ar fi fost utilizate de două ori "în cantităţi mici" în conflictul sirian, sublininiind că Washingtonul încearcă să obţină mai multe informaţii pentru a stabili modul în care să răspundă, informează AFP.
   
"Comunitatea de informaţii este de acord, cu grade diferite de certitudine, că au fost utilizate arme chimice cel puţin de două ori în cantităţi mici, în Siria", a declarat adjunctul secretarului de Stat american, Wendy Sherman, în faţa aleşilor americani.
   
"Indiferent de încrederea avută în comunitatea de informaţii, pentru care am cea mai mare admiraţie, nu este suficient pentru a lua anumite decizii care au fost evocate", a adăugat ea.
   
Sherman nu a precizat dacă regimul sau rebelii au făcut uz de aceste arme, a căror utilizare a fost definită de către Barack Obama ca o "linie roşie" ce nu trebuie depăşită.
   
În plus, ea a repetat că este justificat, în opinia sa, ca Obama să caute o certitudine mai mare, înainte de a lua o hotărâre. "Am avut experienţe neplăcute în istoria noastră, în cursul căreia am acţionat înainte să realizăm că informaţiile au fost prost interpretate sau erau eronate", a amintit ea, referindu-se la invadarea Irakului, în 2003.
   
"Fiţi siguri că strângem informaţii suplimentare", a concluzionat Sherman, în timpul audierii consacrate programului nuclear iranian.
   
La sfârşitul lunii aprilie, secretarul Apărării Chuck Hagel a fost primul care a declarat că în cadrul comunităţii americane de informaţii se crede că regimul lui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice.
   
Vineri, secretarul de Stat american John Kerry a declarat că Statele Unite ar deţine o "probă solidă" de utilizare a armelor chimice de către regimul sirian.
   

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close