Antena 3 CNN Externe 35 de morți în urma protestelor din Iran, după moartea tinerei Mahsa Amini

35 de morți în urma protestelor din Iran, după moartea tinerei Mahsa Amini

Bilanțul oficial al victimelor în Iran s-a dublat, ajungând la 35 de morți în urma protestelor după moartea tinerei Mahsa Amini. Președintele Iranului spune că protestatarii trebuie "înfruntați în mod decisiv”.

35 de morți în urma protestelor din Iran, după moartea tinerei Mahsa Amini
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Dima    |    24 Sep 2022   •   17:02

Demonstranții furioși au ieșit pe străzile marilor orașe din Iran, inclusiv în capitala Teheran, timp de opt nopți consecutive de la moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, notează AFP.

"Numărul persoanelor care au murit în recentele revolte din țară a crescut la 35", a arătat presa de stat, crescând astfel bilanțul de la 17 morți, inclusiv 5 membri ai personalului de securitate.

Proteste au avut loc vineri în întreaga republică islamică, înregistrări video arătând că unele au devenit violente la Teheran și în alte orașe mari, inclusiv Tabriz. În unele imagini, forțele de securitate pot fi văzute trăgând cu ceea ce părea a fi muniție reală asupra demonstranților neînarmați din orașele Piranshahr, Mahabad și Urmia.

Într-o înregistrare video transmisă de organizația neguvernamentală Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, un membru în uniformă al forțelor de securitate este văzut trăgând cu o pușcă de asalt AK-47 asupra protestatarilor de pe bulevardul Ferdowsi din Teheran.

Forțele de securitate au făcut și un val de arestări de activiști și jurnaliști, inclusiv Niloufar Hamedi, de la ziarul reformist Shargh, care a relatat despre moartea tinerei Amini.

Președintele Iranului spune că protestatarii ar trebui "confruntați în mod decisiv", în urma protestelor. Conform Sky News, Ebrahim Raisi a declarat că Iranul trebuie "să se ocupe în mod decisiv de cei care se opun securității și liniștii țării". Comentariile acestuia au fost făcute în cadrul unui apel telefonic de condoleanțe către familia unui agent de securitate înjunghiat mortal.

Mahsa Amini, de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru că purta haine necorespunzătoare, de către poliţia morală. Moartea sa în spital, 3 zile mai târziu, a declanşat demonstraţiile nocturne din principalele oraşe ale Iranului.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Iran
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close