Antena 3 Externe Carles Puigdemont lasă parlamentul Cataloniei să decidă cu privire la independența regiunii

Carles Puigdemont lasă parlamentul Cataloniei să decidă cu privire la independența regiunii

26 Oct 2017   •   19:46
Carles Puigdemont lasă parlamentul Cataloniei să decidă cu privire la independența regiunii

Senatul spaniol urmează să decidă vineri în şedinţă plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituţie, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum şi de a pune sub tutelă poliţia, parlamentul şi media publice din Catalonia, pentru şase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune. 

Surse de la Madrid au declarat anterior în cursul zilei de joi că dacă Puigdemont ar convoca singur alegerile anticipate, atunci guvernul central spaniol ar putea amâna suspendarea autonomiei Cataloniei. 

În intervenţia sa de joi seară - amânată de mai multe ori în cursul zilei -, Puigdemont şi-a motivat decizia de a nu convoca anticipatele cu argumentul că nu a primit din partea Madridului 'nicio garanţie care să justifice convocarea alegerilor' anticipate, referire la planul guvernului condus de Mariano Rajoy de a suspenda autonomia Cataloniei. 

Puigdemont a spus în continuare că o asemenea suspendare a autonomiei 'este o măsură în afara legii, abuzivă şi injustă, care caută să anuleze nu doar suveranismul, ci şi întreaga tradiţie a catalanismului care ne-a adus până aici'. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close