Antena 3 CNN Externe Catalonia, pe punctul de a-şi declara independenţa

Catalonia, pe punctul de a-şi declara independenţa

Catalonia, pe punctul de a-şi declara independenţa
Sursa foto: foto: Pixabay.com
26 Oct 2017   •   13:10

Catalonia se află pe punctul de a-şi declara independenţa joi, în toiul unei crize fără precedent, cu consecinţe incalculabile, înainte ca Senatul de la Madrid să aprobe punerea sub tutelă, prevăzută vineri, a acestei regiuni spaniole, relatează AFP.

Preşedinta Parlamentului catalan, separatista Carme Forcadell, a anunţat că Adunarea sa se reuneşte începând de la ora locală 17.00 (şi ora României), potrivit news.ro.

Ea nu a ales această oră la întâmplare, în contextul în care, la Madrid, o comisie senatorială de 27 de membri începe să dezbată în acelaşi moment pe tema suspendării autonomiei de facto a Cataloniei, unde trăiesc 16% dintre spanioli, o procedură cerută de Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy.

Senatul urmează să decidă - în şedinţă plenară - dacă îi acordă şefului Guvernului conservator, în baza articolului 155 al Constituţiei, puterea de a destitui Executvul separatist catalan, de a-i pune sub tutelă poliţia, Parlamentul şi presa publică - pe o perioadă de şase luni -, în vederea organizării unor alegeri regionale care să pornească totul de la zero la începutul lui 2018.

Acest vot este în principiu ca şi dat, în contextul în care conservatorii dispun de o majoritate confortabilă în Senat. Ei ar urma să conteze pe susţinerea Partidului Socialist (PSOE) şi a Partidului Ciudadanos (liberali) - înfiinţat în Catalonia împotriva independenţei.

 

×
Subiecte în articol: Catalonia independenta
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close