Antena 3 CNN Externe Cazurile record de COVID din  Rusia și Ucraina complică planurile militare

Cazurile record de COVID din  Rusia și Ucraina complică planurile militare

Varianta Omicron provoacă un număr record de noi infecții cu COVID din Rusia și Ucraina, amenințând să afecteze calculele militare cu privire la acumularea continuă de trupe a Rusiei.

Cazurile record de COVID din  Rusia și Ucraina complică planurile militare
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    04 Feb 2022   •   17:28

Analiştii au citat diverşi factori ca posibili contributori la modul în care Rusia va lansa un asalt asupra Ucrainei, de la starea psihologică a lui Vladimir Putin la puterea răspunsului vestic şi chiar la fermitatea terenului în timpul unei ierni blânde în regiune.

COVID-ul devine un alt element care poate complica planurile armatelor ruse și ucrainene, deoarece numărul de cazuri record de ambele părțieste replicat în rândul trupelor.

Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pentru Guardian că din aproximativ 150.000 de soldați din rândurile sale, 2.400 au fost infectați cu COVDI.

Testarea a avut loc numai înainte de evenimente speciale sau în cazul simptomelor, a spus el, sugerând că numărul real ar putea fi mult mai mare. Bazele militare ucrainene au fost închise vizitatorilor pentru a ajuta la prevenirea răspândirii.

„Nu ne afectează în mod dramatic planurile, deoarece puțini oameni se îmbolnăvesc grav, dar, desigur, trebuie să asigurăm izolarea cazurilor și, de asemenea, să fim mai atenți la purtarea măștilor și la alte măsuri anti-COVID”, a spus el, într-un interviu la aerodromul militar Boryspil.

Oficialii ucraineni cred că soldații ruși plasați în apropierea graniței și care participau la exerciții în Belarus, au fost cei de la care a pornit focarul de COVID.

Ministerul Sănătății al Ucrainei a declarat vineri dimineață că au fost înregistrate 43.778 de noi infecții în ultima zi, cel mai mare total de la începutul pandemiei. A fost o creștere de peste 4.000 față de ziua precedentă, care a stabilit și un record.

Varianta Omicron a lovit puternic și în Rusia, unde vineri a fost raportat un maxim istoric al cazurilor noi, cu 168.201 de noi infecții în ultimele 24 de ore.

Atât armatele ruse, cât și cele ucrainene au rate de vaccinare mult mai mari decât în ​​rândul populației lor generale, unde scepticismul față de vaccin este larg răspândit. În ambele țări, mai puțin de jumătate din populație a fost complet vaccinată.

Moscow Times a calculat recent că Rusia a avut aproape un milion de decese de la începutul pandemiei.

Syrskyi a spus că 99,3% din armata ucraineană a primit două doze de vaccin. În noiembrie, 95% din personalul armatei Rusiei a fost vaccinat și 25% au primit rapel, potrivit ministrului apărării, Serghei Şoigu.

„Letalitatea Covid este de 45 de ori mai mică în rândul personalului armatei decât în ​​rândul populației în general”, a susținut Shoigu într-o întâlnire cu Putin.

Cu toate acestea, numărul mare de infecții actuale înseamnă că un număr mare de trupe vor fi scoase din acțiune zile întregi, în timp ce Putin continuă să lase lumea să ghicească care îi sun tintențiile.

Oficialii britanici și americani au spus că un atac militar rusesc major ar putea fi „iminent”, iar joi, serviciile de informații americane au susținut că dețin informații că rușii pregătesc o înregistrare video pentru a acționa ca pretext pentru a interveni.

Syrskyi a spus că forțele ucrainene sunt pregătite pentru orice, dar a respins ideea că un asalt militar major este iminent, afirmând în schimb că obiectivul Kremlinului pare să fie exercitarea unei presiuni psihologice și crearea de panică în societatea ucraineană.

„Vedem antrenamente, vedem mișcare, dar nu vedem pregătiri directe pentru atac sau pregătirea forțelor de atac”, a spus el.

El a adăugat că doctrina militară de bază sugerează că rușii vor avea nevoie de trei ori mai multe forțe de atac decât trupele defensive ale Ucrainei pentru a lansa un atac și a spus că în prezent Rusia nu are acest lucru în nicio secțiune a graniței cu Ucraina.

„Ne-am aștepta să vedem și baze logistice, spitale de campanie. Toate acestea sunt vizibile din spațiu, vom ști dacă și când începe să se întâmple”, a spus el.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close