Antena 3 CNN Externe Cel mai mare diamant roz, scos la licitaţie. Cât valorează piatra

Cel mai mare diamant roz, scos la licitaţie. Cât valorează piatra

Cel mai mare diamant roz, scos la licitaţie. Cât valorează piatra
Sursa foto: Foto: telegraph.co.uk/AFP
de M.Z.    |    09 Mai 2012   •   08:58

Cel mai mare diamant roz oferit, vreodată, la licitaţie va putea fi admirat şi eventual cumpărat la Hong Kong. Diamantul de 12 carate, intens colorat, este evaluat de specialiştii casei Christie's la cel puţin 8.000.000 de dolari americani. El este piesa centrală a unei colecţii de bijuterii care va fi vândută la sfârşitul acestei luni.

Diamantul numit "Roz Marţian" a fost prelucrat de marele bijutier american Harry Winston, care l-a vândut în 1976, unui colecţionar rămas până acum anonim. Ca orice piatră preţioasă de această calitate, diamantul are nu doar un nume, ci şi o poveste.

În acel an, Statele Unite au trimis o expediţie (fără echipaj) spre Marte, şi, pentru a sărbători acel eveniment, Harry Winston a hotărât să numească acest diamant "Roz Marţian".

Specialiştii cred că în lume mai există doar un singur diamant roz de aceeaşi calitate şi chiar mult mai mare. Acela aparţine, însă, reginei Elisabeta a II-a, care l-a primit ca dar de nuntă şi este foarte puţin probabil să fie vreodată vândut. Aşa că "Rozul Marţian" poate fi considerat aproape unic.

O altă vedetă a colecţiei oferite la licitaţia din Hong Kong este un diamant rotund, aproape la fel de mare, dar de culoare albă. Din acest motiv, el nu este atât de rar şi este evaluat la "numai" un 1.700.000 de dolari.

În total, colecţia numără 300 de piese, bijuterii cu pietre preţioase şi semipreţioase, de valori mai mici sau mai mari, dar toate de o frumuseţe strălucitoare. Casa Christie's se aşteaptă ca vânzarea să aducă peste 76 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: diamant
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close