Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord amenință cu accelerarea programului nuclear. Ce mesaj îi transmite Rusiei

Coreea de Nord amenință cu accelerarea programului nuclear. Ce mesaj îi transmite Rusiei

Coreea de Nord amenință cu accelerarea programului nuclear. Ce mesaj îi transmite Rusiei
Sursa foto: FOTO: pixabay.com
13 Sep 2017   •   15:49

Coreea de Nord a avertizat că își va accelera programele militare interzise, ca răspuns la sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU în urma celui de-al șaselea test nuclear, catalogându-le drept "malefice", relatează AFP.

"Adoptarea unei alte 'rezoluții cu sancțiuni' ilegale și malefice, la inițiativa SUA, i-a permis RPDC să verifice faptul că drumul pe care a ales să meargă este absolut corect", susține Ministerul de Externe nord-coreean într-un comunicat difuzat de agenția oficială de presă KCNA care citează numele oficial al țării Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC/Coreea de Nord).

"RPDC își va dubla eforturile pentru a-și spori puterea în scopul de a proteja suveranitatea țării și dreptul ei de a exista", adaugă ministerul.

Consiliul de Securitate a votat în unanimitate luni a opta rezoluție cu sancțiuni împotriva Phenianului, într-o încercare de a convinge regimul nord-coreean să renunțe la programele sale balistic și nuclear interzise.

Textul prevede un embargo la exporturile de gaze spre Coreea de Nord, o restricție privind exporturile de petrol și produse rafinate, precum și interzicerea exporturilor de textile din Coreea de Nord.

Ministerul de Externe nord-coreean a calificat rezoluția drept o "provocare haină vizând să priveze RPDC de drepturile sale legitime la autoapărare și a sufoca statul său și populația prin intermediul unei blocade economice totale".

Totodată, Kim Hyun Joong, ambasadorul Coreei de Nord la Moscova, a spus că Phenianul apreciază în mod deosebit relațiile de prietenie pe care le are cu Rusia și că liderii nord-coreeni își doresc să dezvolte această relație.

”Partidul şi Guvernul nostru tratează cu grijă relaţiile tradiţionale de prietenie cu Rusia şi au stabilit ca obiectiv dezvoltarea acestei relaţii”, a decalat ambasadorul nord-coreean.

După lansarea a două rachete intercontinentale în iulie, Coreea de Nord a realizat la 3 septembrie cel de-al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum. Phenianul susține că a fost o bombă H, suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: program nuclear Rusia mesaj Coreea de Nord
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close