Antena 3 CNN Externe Cum poate apărea o nouă ţară pe harta Europei. Rezultatul alegerilor decide independenţa acestei provincii

Cum poate apărea o nouă ţară pe harta Europei. Rezultatul alegerilor decide independenţa acestei provincii

Cum poate apărea o nouă ţară pe harta Europei. Rezultatul alegerilor decide independenţa acestei provincii
de O.P.    |    26 Noi 2012   •   06:03

Rezultat surprinzător în alegerile anticipate pentru parlamentul autonom din Catalonia. Partidul naţionalist moderat, aflat la putere, a suferit pierderi serioase, deşi spera să obţină majoritatea absolută şi să poată organiza un referendum pentru separarea provinciei de Spania. Referendumul rămâne, totuşi, posibil, deoarece pe locul doi s-a clasat un alt partid favorabil independenţei.

Preşedintele guvernului autonom catalan, Artur Mas, a convocat alegerile cu doi ani înainte de termen, în speranţa că electoratul îi va da mandatul să negocieze noi relaţii cu Madridul. Dar, în locul majorităţii absolute pe care o spera, partidul său a pierdut 12 din cele 62 de mandate deţinute în parlamentul regional.

Analiştii politici cred că partidul naţionalist a fost sancţionat pentru că nu revendica, deschis, independenţa şi lăsa să se înţeleagă că s-ar mulţumi şi cu autonomia bugetară. În plus, Artur Mas duce aceeaşi politică de austeritate ca şi guvernul de centru-dreapta de la Madrid. Numeroşi alegători au acordat mai multă încredere stângii naţionaliste, care se pronunţă făţiş pentru indepedenţă şi şi-a dublat numărul de mandate în parlament.

Catalonia a ajuns cea mai îndatorată provincie spaniolă, în ciuda economiei sale dezvoltate. Ideea separării de Spania a câştigat teren pe fondul crizei, deoarece catalanii cred că guvernul de la Madrid reţine o parte prea mare din impozitele plătite de ei.

Eventuala secesiune este, deocamdată, de domeniul unui viitor mai îndepărtat, dar nostalgicii dictaturii lui Franco se arată, deja, îngrijoraţi de această posibilitate.

Cu prilejul comemorării unui erou al regimului franchist, simpatizanţii acestuia au jurat, la Madrid, să apere cu orice preţ unitatea Spaniei.



×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close