Antena 3 CNN Externe Focarul de variola maimuţei este ''controlabil'', anunță OMS. 131 de cazuri confirmate în afara Africii

Focarul de variola maimuţei este ''controlabil'', anunță OMS. 131 de cazuri confirmate în afara Africii

Un număr de 131 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate, de la primul caz raportat pe 7 mai, în afara ţărilor în care această boală se răspândeşte de obicei.

Focarul de variola maimuţei este ''controlabil'', anunță OMS. 131 de cazuri confirmate în afara Africii
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press
de Mia Lungu    |    24 Mai 2022   •   12:30

Alte 106 cazuri sunt suspecte, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters.

Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne "controlabil", a precizat OMS, care convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului.

Virgil Musta, despre variola maimuței: ”Nu trebuie să ne temem de această boală”

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, susține că variola maimuței nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru români, întrucât cazurile înregistrate în Europa sunt ”izolate și rare”. Contagiozitatea acestui virus este mai scăzută decât a celor care pot genera epidemii, mai spune medicul.

„Nu avem de ce să ne temem pentru că la noi în țară nu au fost cazuri, iar cazurile care sunt în Europa sunt izolate și rare. Există cazuri în Africa de Vest și în Africa Centrală, dar este o boală înrudită cu variola, variolă care este o boală eradicată în 1980. Virusul este asemănător și, în general, dă o boală care se autolimitează și o boală ușoară.

Doar la persoane cu imunitate foarte scăzută poate da o boală mai severă. Contagiozitatea virusului, foarte important, nu este la fel de mare ca a virusurilor care se transmit și pot da epidemii. De aceea, sunt cazuri izolate. Se transmite prin leziuni ale tegumentului, prin mucoase sau pe cale respiratorie în contact apropiat.

Nu cred că trebuie să ne temem de această boală, mai ales că există la ora actuală un antiviral care este testat în Europa. Vaccinul pentru variolă este parțial eficient și pentru această boală. De anii trecuți există și un vaccin specific pentru această boală pentru cei care nu au făcut vaccinul pentru variolă.”, a transmis medicul Virgil Musta, potrivit Opinia Timișoarei.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței OMS focar cazuri
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close