Antena 3 CNN Externe Împrumut record - 600 miliarde euro pentru Italia

Împrumut record - 600 miliarde euro pentru Italia

Împrumut record - 600 miliarde euro pentru Italia
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
27 Noi 2011   •   17:33

Încercând să găsească o soluţie pentru problemele Italiei, Fondul Monetar Internaţional (FMI) ia în calcul posibilitatea unui împrumut record de până la 600 miliarde euro. Această sumă ar fi pusă la dispoziţia guvernului dacă problemele ţării se vor agrava.
   
Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispoziţie o perioadă de 12-18 luni pentru a implementa reformele fără a fi nevoit să refinanţeze datoria actuală a ţării, scrie cotidianul italian La Stampa, fără a preciza sursa informaţiilor, potrivit Bloomberg.
   
Suma reprezintă aproape 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării iar statul italian ar plăti o dobândă de 4-5% pentru împrumut.
   
Limita maximă a intervalului reprezintă de aproape 5 ori Produsul Intern Brut al României, o treime din PIB-ul Franţei şi aproximativ jumătate din cel al Spaniei. Suma este similară cu PIB-ul Olandei.
   
Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro. Cel mai mare împrumut FMI în derulare, condiţionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, de 30 miliarde euro.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close