Antena 3 CNN Externe Înger sau demon? Tânăra de 28 de ani arestată pentru spionaj uimeşte lumea

Înger sau demon? Tânăra de 28 de ani arestată pentru spionaj uimeşte lumea

Înger sau demon? Tânăra de 28 de ani arestată pentru spionaj uimeşte lumea
Sursa foto: Foto: Newser
30 Iun 2010   •   13:31

O nouă ?Mata Hari? cucereşte presa din întreaga lume, uimind şi intrigând totodată jurnaliştii şi publicul. Anna Chapman, rusoaica de 28 de ani arestată la New York între cei 11 suspecţi de spionaj, a monopolizat atenţia presei.

Cu o figură angelică şi părul roşu, asociat de jurnalişti cu steagul comunist din perioada Războiului Rece, tânăra care s-a mutat recent la New York pentru a începe o afacere, pare să fie mai mult decât o antreprenoare de succes.

Povestea femeii ar putea fi una obişnuită. A trăit o vreme la Londra, unde a fost căsătorită cu un britanic, este licenţiată în economie şi deţine o afacere online evaluată la 2 milioane de dolari. După divorţ s-a mutat în SUA, la New York, unde dorea, potrivit propriilor declaraţii, să înfiinţeze o reţea de recrutare de profesionişti. Afacerea sa, ?Time Venture? este specializată în domeniul tehnologiei, media, internet şi petrecere a timpului liber. ?Elaborez strategii de dezvoltare internaţională a întreprinderilor nou-înfiinţate? povesteşte tânăra.

 

FBI nu pare să vadă lucrurile la fel însă. Potrivit anchetei serviciului de inteligenţă american, femeia ar fi comunicat săptămânal cu un oficial rus, şi i-ar fi furnizat informaţii cu caracter secret. Pentru aceasta, Anna folosea o reţea de internet secretă. Locul de unde trimitea informaţiile era, potrivit FBI, o bibliotecă publică.

Agenţii FBI au încercat să îi întindă tinerei o capcană. Unul dintre ei urma să aranjeze o întâlnire cu femeia, pretextând că este agent secret rus şi că vrea să îii înmâneze un paşaport fals. Întâlnirea nu a mai avut însă loc, pentru că tânăra nu s-a prezentat. A doua zi a fost însă arestată alături de alte 10 persoane acuzate de spionaj în favoarea Rusiei.

 

Procesul celor 11 a început şi judecătorii nu au fost de acord cu eliberarea lor pe cauţiune.

Oficialii de la Moscova resping acuzaţiile FBI şi reclamă stilul de propagandă tip ?război rece? în care s-a făcut comunicarea cu presa.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: spionaj
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close