Antena 3 CNN Externe Liderul catalan riscă până la 30 de ani de închisoare, după proclamarea independenței Cataloniei

Liderul catalan riscă până la 30 de ani de închisoare, după proclamarea independenței Cataloniei

Liderul catalan riscă până la 30 de ani de închisoare, după proclamarea independenței Cataloniei
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Oct 2017   •   20:59

Parchetul General al Spaniei va declanşa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru 'nesupunere', a anunţat vineri seară un purtător de cuvânt al Ministerului Public spaniol, la câteva ore după adoptarea de către parlamentul catalan a unei declaraţii de independenţă, transmite France Presse. 

''Parchetul va prezenta săptămâna viitoare o plângere contra lui Carles Puigdemont pentru nesupunere'', infracţiune pentru care pedeapsa poate ajunge la 30 de ani de închisoare, a indicat reprezentantul Parchetului spaniol. 

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent luând forma unei republici'. 

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democraţie. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliţia catalană şi să pună sub tutelă parlamentul regional. 

Totodată, senatorii au adoptat un amendament ce suprimă controlul a priori de către guvernul central asupra textelor adoptate de parlamentul Cataloniei, considerând această măsură anticonstituţională. Parlamentul regional nu va putea cu toate acestea să prezinte un candidat la conducerea guvernului catalan, nici să controleze deciziile luate direct de executivul sub tutelă şi aceasta până la convocarea de alegeri regionale anticipate.

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close