Antena 3 CNN Externe Lovitură pentru Carles Puigdemont. Liderul catalan ar putea fi extrădat

Lovitură pentru Carles Puigdemont. Liderul catalan ar putea fi extrădat

Lovitură pentru Carles Puigdemont. Liderul catalan ar putea fi extrădat
Sursa foto: foto: Agerpres
02 Noi 2017   •   10:06

Procesul împotriva fostului şef al executivului catalan Carles Puigdemont şi altor membri ai cabinetului său destituit urmează să înceapă joi la Madrid, în contextul în care Puigdemont se află încă la Bruxelles şi există posibilitatea prezentării de către Spania a unei cereri de extrădare pe numele său dacă el nu se prezintă în faţa instanţei, notează dpa.

Paul Bekaert, avocatul belgian al lui Puigdemont, a anunţat că acesta nu va reveni în Spania pentru proces şi a propus în schimb ca anchetarea clientului său să se desfăşoare în Belgia.

Audienţa Naţională a emis marţi o citaţie pe numele lui Carles Puigdemont şi al altor foşti colaboratori ai săi pentru a compărea în faţa instanţei. În timp ce Joaquim Forn şi Dolors Bassa, foşti membri ai executivului catalan, au revenit marţi seară la Barcelona, Puigdemont a rămas la Bruxelles.

Dacă fostul şef al executivului catalan nu se prezintă în faţa judecătorilor spanioli pentru a depune mărturie, 'va exista probabil o cerere de extrădare adresată Belgiei şi poliţia belgiană îl va reţine', a declarat Esteban Gonzalez Pons, eurodeputat spaniol din partea Partidului Popular (PP), pentru postul spaniol public de radio.

Puigdemont a ajuns luni la Bruxelles împreună cu mai mulţi membri ai fostului său cabinet. După sosirea în capitala belgiană, el a promis că va continua să lupte pentru independenţa Cataloniei.

Procurorul general al Spaniei a anunţat luni că a cerut inculparea pentru nesupunere, răzvrătire şi delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum şi a membrilor parlamentului regional catalan care la 27 octombrie a votat declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei. Dacă vor ajunge în faţa instanţei şi vor fi găsiţi vinovaţi, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional şi a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuşi, unii dintre cei mai importanţi membri ai administraţiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont şi adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri şi că numai populaţia Cataloniei îi poate destitui.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close