Antena 3 CNN Externe Madridul reia controlul asupra Cataloniei. Ce se întâmplă cu românii din regiune

Madridul reia controlul asupra Cataloniei. Ce se întâmplă cu românii din regiune

Madridul reia controlul asupra Cataloniei. Ce se întâmplă cu românii din regiune
Sursa foto: Foto: Pixabay
30 Oct 2017   •   12:09

Controlul Madridului asupra Cataloniei va fi testat luni, atunci când politicienii şi funcţionarii civili revin la muncă, pe fondul incertitudinii legate de acceptarea administrării directe impuse de guvernul central spaniol pentru a stopa demersurile pentru independenţa regiunii, notează luni Reuters. 

Sute de mii de susţinători ai unităţii Spaniei au ieşit duminică pe străzile din Barcelona într-una dintre cele mai mari demonstraţii ale aşa-numitei 'majorităţi tăcute', în contextul măsurilor luate de liderii politici catalani pentru independenţa regiunii din nord-estul Spaniei. 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist şi a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuşi, unii dintre cei mai proeminenţi membri ai administraţiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont şi adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri şi că numai populaţia Cataloniei îi poate destitui. 

Principala organizaţie neguvernamentală susţinătoare a campaniei pro-independenţă a lansat un apel la nesupunere civică şi a dat instrucţiuni detaliate în acest sens celor aproximativ 200.000 de funcţionari publici care lucrează pentru regiunea catalană. 

Deocamdată nu este clar dacă oficialii guvernamentali de rang înalt şi parlamentarii care au declarat vineri independenţa regiunii de Spania vor încerca să intre în birourile lor sau dacă poliţia catalană - Mossos d'Esquadra - va încerca să îi împiedice. 

Duminică, publicaţia La Vanguardia a relatat că membri ai executivului catalan şi-au părăsit birourile, care acum se află sub controlul efectiv al guvernului central de la Madrid. Mai mulţi miniştri spanioli au afirmat în cursul weekendului că sunt convinşi că funcţionarii publici vor respecta dispoziţiile şi au reamintit că cei care nu vor face acest lucru şi-ar putea pierde locurile de muncă. 

Ministerul de Interne spaniol a desemnat sâmbătă un nou şef al poliţiei regionale care a insistat că cei 17.000 de membri ai săi trebuie să rămână neutri. 

Într-o scrisoare deschisă difuzată duminică, ministrul de interne spaniol Juan Ignacio Zoido a lăudat Mossos d'Esquadra pentru activitatea sa şi i-a cerut să accepte conducerea temporară de la Madrid. ''Am deschis un nou capitol şi în acest nou capitol Mossos d'Esquadra va deveni din nou poliţia tuturor catalanilor. Aceasta este datoria dumneavoastră'', a menţionat Zoido în scrisoare. 

Un alt test pentru răspunsul Madridului va fi eventuala oprire a fenomenului de relocare din Catalonia a companiilor în căutare de stabilitate şi siguranţă juridică, după ce anterior în cursul acestei luni câteva sute de firme au decis să îşi mute afacerile din regiune. Decizia guvernului de a impune administrarea directă a primit sprijin din partea mai multor grupuri de lobby influente din Catalonia, care le-au cerut companiilor să rămână în această regiune.

Criza politică din Catalonia, unde parlamentul regional a declarat unilateral independenţa, măsură urmată de decizia guvernului central de la Madrid de impunere temporară a administrării directe, nu îi afectează deocamdată semnificativ pe românii din regiune, după cum au apreciat reprezentanţii mai multor asociaţii ale românilor, dar şi români care lucrează în Spania. 

''Românii nu sunt afectaţi în niciun fel pentru moment. Deocamdată s-au schimbat capetele şi aşteptăm să vedem care sunt consecinţele. Dacă funcţionarii superiori acceptă noua comandă de la Madrid, atunci totul se îndreaptă spre o campanie electorală liniştită pentru 21 decembrie şi vom vedea atunci'' ce se va întâmpla, a declarat luni, pentru AGERPRES, Sebastian Hulub, reprezentant al Centrului Cultural RoBarna din Barcelona. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Catalonia Madrid control romani
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close