Antena 3 CNN Externe "Nu ți-a fost frică! Nu ne este frică!" Aleksei Navalnîi, aplaudat de mii de oameni la slujba de înmormântare și îngropat cu piesa "My way" a lui Frank Sinatra pe fundal

"Nu ți-a fost frică! Nu ne este frică!" Aleksei Navalnîi, aplaudat de mii de oameni la slujba de înmormântare și îngropat cu piesa "My way" a lui Frank Sinatra pe fundal

Aleksei Navalnîi, politicianul și activistul rus care a demascat corupția regimului Putin și l-a înfruntat, din închisoare, până în ultima clipă, pe liderul de la Kremlin, a avut parte de o scurtă slujbă religioasă în capitala rusă. La eveniment au participat mii de susținători, precum și diplomați străini.

de Claudiu Ştefan    |    01 Mar 2024   •   13:39

După momente tensionate, în care apropiații disidentului au acuzat autoritățile că fac presiuni pentru bloca ceremonia funerară, sicriul cu trupul neînsuflețit a ajuns, vineri după-amiază, la biserica din Moscova pentru slujba de înmormântare, înainte de a fi înhumat.

În fața bisericii au fost amplasate garduri și, în pofida măsurilor de descurajare luate de autoritățile ruse, mii de oameni au venit pentru a-și lua rămas bun de la politicianul care a murit - în condiții neelucidate - într-o închisoare din zona arctică, pe 16 februarie.

Antena 3 CNN a difuzat imagini în care cei prezenți au aplaudat și au scandat "Nu ți-a fost frică / Nu ne este frică" în momentul în care a sosit mașina cu trupul neînsuflețit.

Cei mai mulți au filmat scena cu telefoanele mobile.

Sicriul lui Navalnîi, coborât în groapă pe pisesa "My way" a lui Frank Sinatra

Update 15.12 Sicriul cu trupul lui Aleksei Navalnîi a fost coborât în groapă după ce capacul a fost închis.

Momentul s-a petrecut în jurul orei 15 și încheie o ceremonie funerară care nu a fost marcată de incidente. dar care s-a desfășurat după un program aparent strict, în care orele comunicate pentru slujba religioasă și pentru înhumare au fost respectate cu precizie.

Ultimele clipe dinaintea coborârii sicriului în mormânt, la cimitirul Borisovskoe, au fost însoțite de piesa "My way" ("În felul meu", n.r.) a interpretului american Frank Sinatra.

Înmormântarea lui Aleksei Navalnîi a început

Update 14:57 Mașina care transportă sicriul lui Alexei Navalny a ajuns cu puțin timp înainte de ora 15 (ora României) la cimitirul Borisovskoe, situat la circa doi kilometri de Biserica Icoanei Maicii Domnului, unde a avut loc slujba de înmormântare.

O transmisie live din cimitir arată cum oamenii îi aduc ultimul omagiu celui mai cunoscut lider al opoziției ruse, după ce i-au scandat numele la sosirea convoiului mortuar.

Sicriul cu Navalnîi este deschis, notează BBC.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a fost întâmpinată de oameni în doliu în afara bisericii, la scurt timp după ce slujba de înmormântare s-a încheiat.

Mai multe persoane au putut fi văzute apropiindu-se de ea, îmbrățișând-o și spunându-i: "Îți mulțumim pentru fiul tău" și "Iartă-ne".

Diplomați din SUA și Franța au stat la coadă pentru a-și lua rămas bun de la Navalnîi. Fotografia cu sicriul deschis, publicată de echipa disidentului

Update: 14:36 Echipa lui Aleksei Navalnîi a publicat pe rețelele sociale o fotografie cu sicriul deschis și trupul neînsuflețit al disidentului, în timpul slujbei de înmormântare.

Fotografia este cu atât mai importantă, cu cât celor care li s-a permis accesul în biserica dintr-un cartier periferic al Moscovei li s-a cerut să nu fotografieze și să nu filmeze în timpul ceremoniei funerare din lăcașul de cult.

Trupul lui Navalnîi este acoperit în mare parte de flori roșii și albe, dar fața este vizibilă. 

În primul rând, în stânga sicriului, din perspectiva privitorului, se află, așezați, părinții politicianului mort.

La capătul sicriului se văd preoți, în picioare, în timpul ceremonialului religios.

Alți oameni sunt vizibili în fundal.

Diplomați străini i-au adus, vineri, un omagiu lui Navalnîi.

Presa internațională notează că ambasadorul american Lynne Tracy și diplomatul francez Pierre Levy au așteptat, amândoi, la coadă pentru a-și lua adio de la politicianul mort în închisoare.

Participanții la înmormântarea lui Aleksei Navalnîi au sfidat Kremlinul: "Călăii", "Rusia va fi liberă" și "Nu războiului", printre sloganurile scandate

Update 14:21 Mai mulți oameni dintre cei adunați la biserica unde a fost oficiată slujba de înmormântare pentru Aleksei Navalnîi au aruncat flori pe mașina mortuară, atunci când sicriul cu trupul neînsuflețit a fost scos din lăcașul de cult pentru a fi dus la cimitir.

Din mulțime s-au auzit scandări precum "Călăi!", "Rusia va fi liberă!" și "Nu războiului!"

Sicriul cu trupul lui Navalnîi a plecat spre cimitir după o slujbă care a durat mai puțin de o oră

Update 13:50 Slujba de înmormântare de la biserică s-a încheiat în mai puțin de o oră, iar sicriul cu trupul lui Aleksei Navalnîi a plecat spre cimitir, potrivit celor menționate pe rețelele de socializare de Ivan Jdanov, un asociat al opozantului decedat.

Jdanov i-a încurajat pe oameni să se îndrepte spre cimitir, aflat la aproximativ o jumătate de oră de mers pe jos.

Anterior, părinții lui Aleksei Navalnîi, Anatoli și Liudmila, au fost văzuți mergând spre biserică pentru slujba de înmormântare. Niciunul dintre ei nu a făcut vreun comentariu public înainte de a intra în biserică, notează BBC.

Știrea inițială

"Autoritățile au recurs la garduri metalice pentru a-i ține pe oameni la distanță de biserică.

De asemenea, în zona stației de metrou aflată cel mai aproape de lăcașul de cult a fost amplasat un coridor de garduri metalice.

Poliția verifică documentele trecătorilor iar, potrivit mai multor canale Telegram, internetul în zona bisericii funcționează cu întreruperi.

Asta, în condițiile în care apropiații disidentului și-au anunțat intenția de a transmite slujba în direct, pe canalul YouTube al decedatului.

Slujba religioasă a început la ora 13, ora României, și a durat mai puțin de o oră, sicriul cu trupul politicianului fiind apoi dus la un cimitir aflat la 2,5 kilometri de biserică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Acolo sunt desfășurate forțe impresionante de poliție care supraveghează intrarea în cimitir.

La intrare au fost amplasate detectoare de metale iar cei care intră în locul de odihnă veșnică sunt percheziționați, sub pretextul prevenirii acțiunilor teroriste.

Văduva lui Alexei Navalnîi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul cum se vor desfășura funeraliile, arătând că nu este sigur dacă toți cei care vin la această ceremonie de înmormântare vor mai ajunge și acasă sau vor fi arestați.

Susținătorii politicianului decedat sunt considerați de regimul Putin 'extremiști susținuți de către Statele Unite'", a relatat Claudiu Ștefan, redactor Externe Antena 3 CNN.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close