Antena 3 CNN Externe Obama, apel de pace către Iran: "Căutăm un angajament onest şi susţinut de un respect reciproc"

Obama, apel de pace către Iran: "Căutăm un angajament onest şi susţinut de un respect reciproc"

Obama, apel de pace către Iran: "Căutăm un angajament onest şi susţinut de un respect reciproc"
Sursa foto: Barack Obama
20 Mar 2009   •   12:50

Cu ocazia anului nou iranian, preşedintele american Barack Obama s-a adresat direct liderilor de la Teheran, cărora le-a cerut să treacă peste cei 30 de ani de conflict. Oficialii de la Teheran au salutat mesajul de la Casa Albă, dar cer acţiuni concrete pentru a repara erorile din trecut.

Barack Obama a profitat de sărbătoare anuală iraniană a "noilor începuturi" şi a transmis un mesaj de pace direct liderilor de la Teheran.

"În sezonul noilor începuturi, aş vrea să mă adresez clar liderilor din Iran. Avem puncte de vedere diferite care s-au înmulţit de-a lungul timpului. Administraţia mea este acum dispusă la diplomaţie şi la legături constructive între Statele Unite, Iran şi comunitatea internaţională. Acest proces nu va fi impus prin ameninţări. În schimb, căutăm un angajament onest şi susţinut de un respect reciproc", a declarat Barack Obama, profitând de sărbătoare anuală iraniană a "noilor începuturi".

Liderul de la Casa Albă susţine că există soluţii pentru ca Iranul să ocupe poziţia internaţională care i se cuvine.

"Statele Unite doresc ca Republica Islamică a Iranului să ocupe locul de drept în comunitatea naţiunilor. Aveţi acest drept dar el vine cu multe responsabilităţi, iar acel loc nu poate fi obţinut prin teroare sau arme, ci mai degrabă prin acţiuni paşnice care demonstrează adevarata măreţie a poporului şi civilizaţiei iraniene", a anunţat preşedintele SUA.

Barack Obama îşi ţine astfel una dintre marile sale promisiuni din campania electorală şi dă o şansă de dialog adversarilor Statelor Unite. Casa Albă a rupt orice relaţie cu Iranul din 1980.

Antena 3


×
Subiecte în articol: Barack Obama Casa Alba Teheran mesaj
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close