Antena 3 CNN Externe Peste 100 de ţări au semnat un tratat de interzicere a bombelor cu fragmentare

Peste 100 de ţări au semnat un tratat de interzicere a bombelor cu fragmentare

Peste 100 de ţări au semnat un tratat de interzicere a bombelor cu fragmentare
29 Mai 2008   •   10:46

Reprezentanţii a peste 100 de ţări au aprobat miercuri seară, la Dublin, textul unui tratat pentru interzicerea bombelor cu fragmentare - arme deosebit de periculoase mai ales pentru civili. Guvernul britanic a anunţat deja că va renunţa la toate bombele de acest gen, dar alte ţări, mari producătoare de asemenea arme, nici nu au participat la conferinţa de la Dublin.

Bombele cu fragmentare pot fi descrise ca nişte containere care, după lansarea din avion, se deschid şi eliberează câteva zeci sau chiar sute de aşa-numite „sub-muniţii” explozive. Acestea se răspândesc în zona bombardată şi provoacă distrugeri pe arii extinse în rândul trupelor inamice. Dar o parte dintre „sub-muniţii” - între 5 şi 20% - rămân neexplodate şi devin un pericol permanent pentru populaţia civilă din regiune. Cu toate acestea, bombele cu fragmentare au fost folosite intens în războaiele din Bosnia, Irak, Afganistan sau Liban.

Prin Convenţia aprobată la Dublin, statele semnatare se angajează să nu mai folosească şi să nu mai producă bombe cu fragmentare. De asemenea statele au decis distrugerea celor existente în cel mult opt ani. Acordul delegaţilor a fost obţinut după gestul simbolic al Marii Britanii, care a anunţat că va retrage din arsenalul său bombele cu fragmentare „pentru ca lumea să devină mai sigură”.

În schimb, ţări ca Statele Unite, China, Rusia sau Israelul nu au luat parte la negocieri, deşi sunt cele mai mari producătoare de asemenea bombe. Administraţia americană consideră că bombele cu fragmentare continuă să aibă „o anumită utilitate militară”.

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close