Antena 3 CNN Externe Polonia vrea să construiască un gard permanent la frontiera cu Belarus

Polonia vrea să construiască un gard permanent la frontiera cu Belarus

Guvernul Poloniei va prezenta un proiect legislativ care prevede construirea unui gard permanent la frontiera cu Belarus, pe fondul creşterii fluxului de migranţi.

Polonia vrea să construiască un gard permanent la frontiera cu Belarus
Sursa foto: Twitter/Reuters
de Alexandra Ionescu    |    13 Oct 2021   •   17:00

Gardul ar urma să coste peste 1,6 miliarde de zloţi (404 milioane de dolari).

Anunţul a survenit după ce poliţia din Germania a raportat o creştere a numărului de migranţi ilegali care intră în Germania – destinaţie populară a solicitanţilor de azil – după ce au trecut graniţa dintre Polonia şi Belarus.

Mariusz Blaszczak a afirmat că propunerea legislativă va fi elaborată de Ministerul de Interne şi ''acest lucru nu este facil din cauza diverselor probleme juridice''.

El a adăugat că Polonia se va inspira din experienţa Ungariei în timpul crizei migraţiei din 2015, când Budapesta a ''construit un gard permanent la frontiera cu Serbia'', potrivit Reuters.

Polonia a început în luna august să construiască un gard de sârmă ghimpată la frontiera sa cu Belarus, pentru a stopa trecerile ilegale, în ciuda criticilor potrivit cărora unii dintre migranţii ilegali au fost trataţi inuman.

Noul zid, care va include şi un sistem de senzori de mişcare şi camere video, va întări securitatea la graniţă.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de orchestrarea unei creșteri masive a sosirilor de migranți la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice.

×
Subiecte în articol: Polonia Belarus Lukașenko gard migranti
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close