Antena 3 CNN Externe Preşedintele Băncii Mondiale: Suntem la începutul unei furtuni noi şi diferite

Preşedintele Băncii Mondiale: Suntem la începutul unei furtuni noi şi diferite

Preşedintele Băncii Mondiale: Suntem la începutul unei furtuni noi şi diferite
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
13 Aug 2011   •   14:35
Economia mondială este într-o ”fază nouă şi mai periculoasă”, care lasă o foarte mică marjă de manevră pentru ţările cele mai dezvoltate, conform preşedintelui Băncii Mondiale, Robert Zoellick, citat de AFP.

Mai exact, problema datoriei ţărilor europene este "mult mai îngrijorătoare în viitorul apropiat decât consecinţele pe termen mediu şi lung” a retrogradării, pentru prima dată în istorie a ratingului de creditare pentru America, fapt ce a provocat panică pe pieţe.

"Suntem la începutul unei furtuni noi şi diferite, nu este aceeaşi criză ca în 2008”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale într-un interviu citat de AFP. „În ultimele două săptămâni, am trecut de la o recuperare dificilă – cu o creştere bună pentru ţările emergente şi pentru câteva ţări, cum ar fi Australia, însă mult mai ezitantă pentru ţările cele mai dezvoltate – la o fază nouă şi mai periculoasă”, a afirmat Zeollick.

Criza din zona euro "ar putea fi problema cea mai importantă” a economiei mondaiel, a adăugat Zoellick, cerând ţărilor europene să ia măsurile necesare cât mai rapid posibil. "Cu cât aştepţi mai mult, cu atât măsurile vor fi mai severe – aceasta este lecţia pe care am învăţat-o în 2008”, a mai afirmat el.

De asemenea, preşedintele Băncii Mondiale şi-a declarat susţinerea pentru premierul britanic David Cameron şi pentru măsurile acestuia de austeritate, în pofida revoltelor din stradă. "Aceste măsuri de austeritate sunt cu adevărat necesare”.

Mai mult, preşedintele BM a estimat că această criză a fost pe cale de a transfera "foarte repede din punct de vedere istoric” puterea economică a Occidentului către China, care poate însă "să nu-şi asume acest rol”, preocupată fiind de propriile interese.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close