Antena 3 CNN Externe Protest uriaş la Praga: Zeci de mii de oameni cer guvernului să controleze preţul energiei

Protest uriaş la Praga: Zeci de mii de oameni cer guvernului să controleze preţul energiei

Zeci mii de cehi au ieșit în stradă la Prada și au cerut coaliției de guvernământ să facă mai mult pentru a controla creșterea prețurilor la energie. Protestatarii și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de politicile Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene față de conflictul din Ucraina.

Protest uriaş la Praga: Zeci de mii de oameni cer guvernului să controleze preţul energiei
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Sep 2022   •   09:57

Demonstrații susțin că Republica Cehă ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar și să își asigure contracte directe cu furnizorii de gaze, inclusiv cu Rusia. Organizatorii protestului spun că în cazul în care problema prețurilor la energie nu va fi rezolvată, în special la electricitate și gaze, economia va ajunge într-o situație dezastruoasă în această toamnă.

Ei susțin că inflația e provocată de politicile de sancțiuni la adresa Rusiei și de supunerea față de Statele Unite și NATO.

Protestul din Piața Venceslas are loc la o zi după ce guvernul a supraviețuit unui vot de cenzură venit pe fondul afirmațiilor opoziției, care acuză coaliția aflată la guvernare că nu a luat măsuri față de inflație și prețurile la energie.

Votul a arătat modul în care criza energetică din Europa alimentează instabilitatea politică, deoarece creșterea prețurilor la energie generează inflația la niveluri nemaivăzute în trei decenii.

Premierul Petr Fiala, care conduce coaliția de centru-dreapta de la Praga formată din 5 partide, îi acuză pe manifestanți că nu se gândesc la interesele țării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Praga
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close