Antena 3 CNN Externe Record de infectări cu COVID-19 în Spania. Cel mai afectat grup de vârstă sunt tinerii

Record de infectări cu COVID-19 în Spania. Cel mai afectat grup de vârstă sunt tinerii

Spania este din nou în zona cu risc ridicat pentru infecții cu COVID-19, după o creștere bruscă a cazurilor de Omicron, în ciuda ratei ridicate de vaccinare.

Record de infectări cu COVID-19 în Spania. Cel mai afectat grup de vârstă sunt tinerii
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Dec 2021   •   08:46

Ministerul Sănătății din Spania a declarat că noile cazuri din varianta Omicron au crescut de la 5% la 47% în doar o săptămână. În ultimele două săptămâni, au fost peste 600 de cazuri la 100.000 de persoane.

Cererea de teste COVD-19 la domiciliu a crescut cu 500% în noiembrie, a declarat Colegiul Oficial de Farmaceutică din Madrid pentru Associated Press.

Prețurile testelor antigen COVID-19 la domiciliu sunt în creștere și nu există suficiente teste disponibile pentru cei care le doresc. Unele farmacii nu mai au teste, iar atunci când le primesc, dispar la fel de repede cum au venit.

Catalonia a raportat că pacienții cu COVID-19 ocupă cel puțin 30% din paturile din unitatea de terapie intensivă, potrivit Newsweek.

„Infecțiile au crescut cu 100% în ultima săptămână”, a declarat Joseph Argimon, șeful regional de sănătate al Cataloniei.

„Creșterea numărului de cazuri noi în clinici și spitale.. poate duce, pe termen scurt și mediu, la un nou colaps al sistemului de sănătate”, a declarat săptămâna trecută Asociația Spaniei a medicilor pulmonari.

Colegiul Oficial de Farmaceutică din Madrid a declarat pentru Associated Press că cererea în noiembrie pentru teste COVID la domiciliu a crescut cu 500% într-o lună. 

Răspândirea incredibil de rapidă a variantei Omicron care a ajuns în Spania în urmă cu mai puțin de o lună începe să pună presiune asupra spitalelor, deși experții sunt de acord că vaccinarea reduce în continuare foarte mult riscul de a se îmbolnăvi grav.

Catalonia, care găzduiește orașul Barcelona din nord-estul, este pregătită să devină prima regiune spaniolă care să restabilească reatricții serioase și să atenueze bucuria sărbătorilor. 

„Cu toții am sperat să petrecem aceste sărbători de Crăciun cu familia și cu cei dragi, dar, din păcate, nu suntem în această situație”, a declarat marți președintele regional catalan, Pere Aragonès.

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi, pentru întreaga ţară, 49.823 de cazuri, număr record pentru o singură zi, şi 94 de decese. În ţară au fost înregistrate până în prezent 5.585.054 de contaminări şi 88.887 de decese asociate.

Toate grupele de vârstă de până în 69 de ani se găsesc în risc foarte crescut, cu tinerii de 20 – 29 de ani reprezentând grupul în cadrul căruia a fost înregistrată cea mai mare incidenţă. În Navarra şi Ţara Bascilor îngrijorează şi situaţia septuagenarilor.

×
Subiecte în articol: COVID-19 Spania record infectări omicron
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close