Antena 3 CNN Externe Românul răpit în Burkina Faso nu a fost rănit

Românul răpit în Burkina Faso nu a fost rănit

Românul răpit în Burkina Faso nu a fost rănit
05 Apr 2015   •   12:07

Românul a fost răpit în jurul orei locale 10.30, în timp ce se afla în patrulă, într-o maşină, alături de şofer şi de un jandarm din Burkina Faso. Bărbatul e ofiţer de securitate la mina de mangan din Tambao, controlată de o companie a miliardarului român Frank Timiş şi situată în nordul statului african, la graniţa cu Mali şi Niger.

Potrivit presei locale, 5 indivizi înarmaţi au atacat maşina românului, la câţiva kilometri de mină. Şoferul şi jandarmul au fost răniţi, iar românul a fost luat ostatic.

Deocamdată, nu este clară destinaţia atacatorilor, după ce l-au răpit pe român. Unele surse spun că s-ar fi îndreptat către Mali, altele către Niger, ţări în care militanţii islamişti sunt foarte activi. Identitatea atacatorilor, de asemenea, nu este cunoscută, însă presa din Burkina Faso spune că ar putea fi vorba despre tuaregi. La Ministerul de român de externe a fost activată o celulă de criză, care ţine permanent legătura cu guvernul din Burkina Faso şi cu misiunile diplomatice româneşti din regiune.


Răpirea este o surpriză pentru autorităţile din Burkina Faso. Deşi este o ţară săracă, instabilă politic, vecină cu state afectate de rebeliuni islamiste, în Burkina Faso nu au avut loc răpiri de cetăţeni străini, în ultimii ani.

Situaţia de la mina de mangan de 1 miliard de dolari, deţinută de compania lui Frank Timiş este însă tensionată. În februarie a avut loc o amplă demonstraţie a localnicilor, împotriva exploatării miniere. De asemenea, potrivit presei locale, în martie, guvernul din Burkina Faso luase în calcul revizuirea licenţei de exploatare a minei.  

×
Subiecte în articol: Burkina Faso rapit
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close