Antena 3 CNN Externe Şeful Guvernului din Malaysia, în centrul unui uriaş scandal de corupţie. Cum justifică 700 de milioane de dolari ajunse în conturile sale

Şeful Guvernului din Malaysia, în centrul unui uriaş scandal de corupţie. Cum justifică 700 de milioane de dolari ajunse în conturile sale

Şeful Guvernului din Malaysia, în centrul unui uriaş scandal de corupţie. Cum justifică 700 de milioane de dolari ajunse în conturile sale
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
04 Aug 2015   •   17:44
Agenţia malaysiana anticorupţie a anunţat că aproape 700 de milioane de dolari vărsaţi în conturile bancare personale ale premierului sunt 'donaţii' fara nicio legatură cu un enorm scandal de deturnare de fonduri care îl vizeaza pe acesta, scrie AFP.

Najib Razak, şeful guvernului acestei ţări din Asia de Sud-Est, este supus de mai mulţi ani unor presiuni în urma suspiciunilor de deturnări de fonduri masive privind societatea publică 1Malaysia Development Berhad (1MDB), creată la iniţiativa sa, imediat după ce venise la putere în 2009, potrivit Agerpres.

Apelurile la demisia premierului s-au intensificat in iulie, după dezvăluiri făcute de Wall Street Journal, potrivit cărora anchetatori malaysieni au descoperit că aproape 700 de milioane de dolari tranzitaseră prin agenţii publice, bănci şi societăţi legale de 1MDB, înainte de a ajunge în conturile personale ale lui Najib.

Într-un comunicat publicat luni, Agentia naţională anticorupţie a indicat că aceste fonduri fuseseră într-adevăr transferate în conturile premierului Najib, dar ele nu aveau legatură cu societatea 1MDB.
 
'Investigaţiile au relevat că cele 2,6 miliarde de ringgit (aproape 700 milioane de dolari) care ar fi ajuns în conturile premierului proveneau din contribuţii ale donatorilor şi nu din fondurile 1MDB', a indicat agenţia.

Agenţia nu a indicat identităţile donatorilor, dar a comunicat ca investigaţiile continuă.

Şeful guvernului şi societatea 1MDB, îndatorată la nivelul a 11 miliarde de dolari (10 miliarde de euro), dezminţiseră viguros ca ar fi comis acţiuni frauduloase.

Săptămâna trecută, primul ministru Najib îi demisese pe vicepremierul Muhyiddin Yassin şi pe alte personalităţi din guvern care îi ceruseră răspunsuri cu privire la scandalul din jurul 1MDB.

 

×
Subiecte în articol: Malaysia
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close