Antena 3 CNN Externe Soldaţii israelieni admit că au ucis, în mod deliberat, civili palestinieni

Soldaţii israelieni admit că au ucis, în mod deliberat, civili palestinieni

Soldaţii israelieni admit că au ucis, în mod deliberat, civili palestinieni
Sursa foto: armata israel
20 Mar 2009   •   03:44

Armata israeliană a fost forţată să deschidă o anchetă referitoare la comportamentul trupelor sale în Gaza după ce unele mărturii de pe front vorbesc de uciderea unor civili şi reguli de luptă atât de lejere încât un combatant declara că se pot numi ?crimă cu sânge rece?.

Informaţiile culese de un şef al acadamiei militare israeliene vin odată cu cerinţele grupurilor internaţionale de a se realiza o anchetă independentă a conflictului dintre Israel şi Hamas.

Mărturiile soldaţilor le includ pe cele referitoare la uciderea unei bătrâne neînarmate, o femeie şi doi copii ce au fost ucişi după ce soldaţii israelieni le-au ordonat să iasă din casă direct pe linia de foc a lunetiştilor sau soldaţi care curăţau casele împuşcând pe oricine vedeau.

?Aceasta e frumuseţea în Gaza. Vezi un bărbat mergând, nu trebuie să aibă o armă, şi poţi să îl împuşti?, declara un soldat lui Danny Zamir, şeful academiei militare, care îl întrebase de ce comandantul ordonase uciderea unei bătrâne.

?I-am adunat pe studenţii de la curs care au luptat în Gaza să le aud impresiile despre luptă. Nu eram pregătit să aud acele lucruri. Am fost şocat?, recunoaşte Zamir .

Unul din ofiţeri îi declara lui Zamir, că armata ?a tras o grămadă de muniţie şi a omorât o mulţime de oameni pentru ca noi să nu fim răniţi sau nu se tragă spre noi?.

?Când intram într-o casă, trebuia să dărâmăm uşa şi să începem să tragem. Asta e crimă. La fiecare etaj, dacă identificam o persoană, trăgeam.?
Acelaşi militar povestea cum comandatul a dat ordin să fie împuşcată o bătrână ce traversa strada. În vreme ce altul povestea cum o mamă cu doi copii a fost împuşcată deoarece nu a înţeles să meargă la dreapta, iar un lunetist i-a împuşcat, deoarece primise ordin să nu lase pe nimeni să se apropie din acel flanc.

Urmare a acestor depoziţii, armata a declarat că a început o anchetă, dar că este pentru prima dată când aude asemenea mărturii.


×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close