Antena 3 CNN Externe SPIONUL şef al Americii face dezvăluiri care pun pe jar EUROPA. Ar putea începe un război diplomatic

SPIONUL şef al Americii face dezvăluiri care pun pe jar EUROPA. Ar putea începe un război diplomatic

SPIONUL şef al Americii face dezvăluiri care pun pe jar EUROPA. Ar putea începe un război diplomatic
de O.P.    |    30 Oct 2013   •   09:43

Cunoaşterea intenţiilor liderilor străini este un "principiu fundamental" pentru orice serviciu de informaţii, a apreciat marţi directorul comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI) James Clapper, fără a evoca o eventuală interceptare a comunicaţiilor Angelei Merkel.

"Timp de 50 de ani de când lucrez în informaţii, a cunoaşte intenţiile liderilor este un principiu fundamental pentru ceea ce încercăm să colectăm şi să analizăm", a recunoscut acesta în cadrul unei audieri în faţa comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Este vorba mai ales de "a determina dacă ceea ce spun corespunde cu ceea ce se întâmplă. Este indispensabil pentru noi să ştim încotro merge ţara, care le este politica, cum are consecinţe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii", a explicat Clapper, care supervizează 16 agenţii de informaţii americane, printre care şi NSA care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor.

Dezvăluirea spionajului de amploare realizat de NSA în Europa a declanşat un scandal diplomatic în capitalele europene, mai ales în Germania, unde dezvăluirile privind ascultarea telefonului mobil al cancelarului au şocat.

Întrebat de un ales dacă state "aliate" realizează sau au realizat activităţi de spionaj la adresa Statelor Unite şi a liderilor săi, James Clapper şi directorul NSA, generalul Keith Alexander au răspuns afirmativ.

Ca răspuns la o altă întrebare, Clapper a lăsat să se înţeleagă că membrii delegaţiei de europarlamentari aflaţi în vizită la Washington pentru a cere socoteală administraţiei americane privind activităţile de spionaj în Uniunea Europeană ar putea să nu cunoască acţiunile serviciilor de informaţii ale propriilor state.

×
Subiecte în articol: spionaj
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close