Antena 3 CNN Externe Sportul în zonele poluate din Bucureşti, la fel de "sănătos" ca fumatul

Sportul în zonele poluate din Bucureşti, la fel de "sănătos" ca fumatul

Sportul în zonele poluate din Bucureşti, la fel de "sănătos" ca fumatul
Sursa foto: jogging
13 Ian 2010   •   23:20

Dacă faceţi sport în zonele aglomerate ale oraşelor, medicii vă sfătuiesc să aveţi mare grijă. Aerul poluat pe care îl respiraţi vă poate îmbolnăvi. E ca şi cum aţi fuma un pachet de ţigări, spun specialiştii americani.

Sportul poate fi obositor, însă e sănătos! E sănătos numai dacă ne alegem cu grijă locul în facem mişcare. Dacă alergaţi pe marginea unei străzi aglomerate, chiar dacă sunteţi în apropierea unui parc, aerul pe care îl respiraţi nu este tocmai curat.

Specialiştii americani spun că e ca şi cum aţi fuma un pachet de ţigări pe saptămână. Măsurătorile exacte demonstrează că fumul de ţigară produce cu mult mai multe substanţe nocive decât fumul de la maşini.

Şi noxele emanate de maşini sunt periculoase. Din cauza efortului, atunci când practicaţi un sport în aer liber respiraţi mai des, deci inhalaţi mai mult aer poluat.

Este vorba despre monoxidul de carbon şi particulele respirabile. Aceste particule sunt de fapt cele mai periculoase deoarece pot provoca pe lângă leucemie sau cancerul pulmonar şi declanşarea astmului.

Capitala este cel mai poluat oraş din Europa. Maşinile sunt responsabile pentru 70 la sută din impurităţile din aer. Iar cele mai poluate sunt zonele centrale şi cele de la periferie. O arată datele furnizate de Agenţia Naţională de Mediu.

La fel de poluate sunt şi oraşele Galaţi, Baia Mare, Constanţa, Bacău, Copşa Mică, Zlatna şi Braşov. Potrivit datelor oficiale, emisiile de cocs ale Mittal Steel poluează aerul din Galaţi. Bacăul este afectat de poluarea cu petrol, iar la Zlatna încă există concentraţii ridicate de dioxid de sulf.

Dar, sportul la sală nu poate înlocui mişcarea în aer liber spun medicii. Aşa că ar fi bine să evitaţi zonele de pe marginea marilor bulevarde şi să alergaţi prin mijlocul parcului, acolo unde aerul este mai curat.

Observator

×
Subiecte în articol: sport fumat poluare oras
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close