Antena 3 CNN Externe Trafic de organe în Kosovo Justiţia sârbă are un martor care a participat la operaţiuni de prelevare de organe

Trafic de organe în Kosovo Justiţia sârbă are un martor care a participat la operaţiuni de prelevare de organe

Trafic de organe în Kosovo Justiţia sârbă are un martor care a participat la operaţiuni de prelevare de organe
10 Sep 2012   •   08:37

Justiţia sârbă are un martor care afirmă că a participat la presupusul trafic de organe în timpul conflictului din Kosovo, de care este acuzată gherila kosovară, caz care a făcut obiectul unei anchete internaţionale, informează AFP.

"Avem o persoană care depune mărturie în legătură cu o procedură medicală făcută în nordul Albaniei, referitoare la prelevări de organe de la sârbi răpiţi în timpul conflictului din 1998-1999 din Kosovo "dintre gherila separatistă albaneză kosovară şi forţele sârbe, a afirmat procurorul Vladimir Vukcevici
   
El a precizat că martorul este un "kosovar albanez care a participat la conflict" şi care afirmă că a urmat o formare în prelevare de organe participând el însuşi la cel puţin o astfel de operaţiune.
   
"El a descris o operaţiune de prelevare a inimii unui prizonier sârb, într-un loc din apropiere de Kuke (în nordul Albaniei), la sfârşitul anilor '90", a continuat procurorul.
   
"Inima a fost apoi vândută pe piaţa neagră. El descrie procedura în detaliu", a subliniat Vukcevici, potrivit căruia bărbatul povesteşte, de asemenea, despre transportarea acestui organ către aeroportul din capitala albaneză, Tirana.
   
Un raport al parlamentarului elveţian Dick Marty, adoptat în ianuarie 2011 de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, descrie un presupus trafic de organe realizat de gherila kosovară albaneză pe teritoriul albanez în cadrul conflictului cu forţele sârbe.
   
Dick Marty evocă în raportul său numele unor foşti lideri ai gherilei separatiste kosovare albaneze, între care cel al lui Hashim Thaci, actualul premier. Thaci şi autorităţile albaneze au dezminţit aceste acuzaţii.



×
Subiecte în articol: Kosovo piata neagra
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close