Antena 3 CNN Externe Ucraina face apel la comunitatea de hackeri pentru a se apăra cibernetic împotriva Rusiei

Ucraina face apel la comunitatea de hackeri pentru a se apăra cibernetic împotriva Rusiei

Guvernul Ucrainei solicită voluntari din mediul hackerilor pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și pentru a efectua misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor rusești, potrivit a două persoane implicate în proiect, citate de Reuters.

Ucraina face apel la comunitatea de hackeri pentru a se apăra cibernetic împotriva Rusiei
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    25 Feb 2022   •   08:54

În timp ce forțele rusești atacau orașe din Ucraina, solicitările pentru voluntari au început să apară pe forumurile hackerilor joi dimineață, în timp ce mulți locuitori fugeau din capitala Kiev, potrivit Mediafax.

"Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să vă implicați în apărarea cibernetică a țării noastre", scria în postare, cerând hackerilor și experților în securitate cibernetică să trimită o cerere prin Google docs, enumerând specialitățile lor, cum ar fi dezvoltarea de malware, și referințele profesionale.

Yegor Aushev, cofondator al unei companii de securitate cibernetică din Kiev, a declarat pentru Reuters că a scris postarea la cererea unui înalt oficial al Ministerului Apărării, care l-a contactat joi. Firma lui Aushev, Cyber Unit Technologies, este cunoscută pentru colaborarea cu guvernul ucrainean în ceea ce privește apărarea infrastructurii critice.

O altă persoană direct implicată în acest efort a confirmat că solicitarea a venit de la Ministerul Apărării joi dimineață.

Reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Un atașat al apărării de la ambasada Ucrainei la Washington a declarat că "nu poate confirma sau infirma informațiile de pe canalele Telegram", referindu-se la platforma de mesagerie mobilă, și a refuzat să facă alte comentarii.

Aushev a declarat că voluntarii vor fi împărțiți în unități cibernetice defensive și ofensive. Unitatea defensivă ar fi folosită pentru a apăra infrastructura, cum ar fi centralele electrice și sistemele de apă. Într-un atac cibernetic din 2015, atribuit pe scară largă hackerilor statului rus, 225.000 de ucraineni au rămas fără electricitate.

Unitatea ofensivă de voluntari pe care Aushev a declarat că o organizează ar ajuta armata ucraineană să desfășoare operațiuni de spionaj digital împotriva forțelor rusești invadatoare.

"Avem o armată în interiorul țării noastre", a declarat Aushev. "Trebuie să știm ce fac".

Aushev a declarat că a primit deja sute de candidați și că va începe verificarea pentru a se asigura că niciunul dintre ei nu este agent rus.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close