Antena 3 CNN High Tech Cea mai detaliată fotografie color a cerului nocturn, prezentată de astronomi

Cea mai detaliată fotografie color a cerului nocturn, prezentată de astronomi

Cea mai detaliată fotografie color a cerului nocturn, prezentată de astronomi
Sursa foto: Foto: sdss3.org
12 Ian 2011   •   10:06

Cea mai mare fotografie color a cerului nocturn, compusă din şapte milioane de imagini separate, a fost prezentată recent de oamenii de ştiinţă de la Sloan Digital Sky Survey. Imaginea a fost pusă la dispoziţia tuturor persoanelor interesate, atât a astronomilor profesionişti, cât şi a amatorilor, informează The Telegraph.

Astronomii au lucrat la realizarea acestei imagini mai bine de zece ani. Fotografia are o rezoluţie de peste un trilion de pixeli, fiind atât de detaliată încât ar fi nevoie de 500.000 de televizoare high-definition ca să fie vizionată la rezoluţia sa maximă.

„Această imagine reprezintă munca echipei noastre pe parcursul a zece ani şi oferă posibilitatea unor descoperiri ştiinţifice importante”, a declarat profesorul Bob Nichol de la Universitatea din Portsmouth.

Astronomii au început să lucreze la această imagine încă din 1998, utilizând un telescop al Observatorului Apache Point din New Mexico, Statele Unite. În ultimii zece ani, oamenii de ştiinţă au scanat o treime din întregul cer.

Datorită detaliilor fotografiei, astronomii vor putea calcula distanţa până la un milion de galaxii detectate. De asemenea, imaginea reprezintă un prim pas în realizarea unei hărţi 3D a universului.


 

×
Subiecte în articol: imagine cer astronomi
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close