Antena 3 High Tech Ne pregătim pentru un atac cibernetic catastrofic? Ce spune șeful SIE

Ne pregătim pentru un atac cibernetic catastrofic? Ce spune șeful SIE

de S.T.    |    17 Mar 2016   •   12:41
Ne pregătim pentru un atac cibernetic catastrofic? Ce spune șeful SIE
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Directorul Serviciului de Informații Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat joi că probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redusă, însă a subliniat că dependența de tehnologie expune societatea la atacuri cibernetice de amploare redusă sau moderată, scrie Agerpres.

„Deși astăzi probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redusă, dependența în creștere a societății noastre de tehnologie, interdependențele sistemice pentru diferitele sectoare ale infrastructurii critice creează același vulnerabilități pentru toate statele dezvoltate în acest domeniu, ele expun întreaga societate la atacuri cibernetice de amploare redusă sau moderată, dar care sunt derulate cu frecvență mare, ale căror costuri cumulative pot însă afecta sever interesele de securitate națională, fie că vorbim despre protejarea instituțiilor publice, fie că vorbim despre competitivitatea actorilor economici și privați autohtoni pe piața globală”, a afirmat Ungureanu, la dezbaterea „Securitatea cibernetică — de la protecția individului la securitatea națională”, organizată la Parlament de Comisia pentru afaceri europene în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat că internetul a devenit indispensabil în cotidian, iar progresul tehnologiei informației a transformat permanent societatea.

„Dependența de tehnologie, ca orice dependență, este percepută de actorii ostili drept o vulnerabilitate a societăților dezvoltate, ce poate fi lesne exploatată în absența conștientizării de către indivizi a riscurilor existente în mediul digital”, a explicat Ungureanu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close