Antena 3 CNN International News Noi imagini ale dramei din Afganistan: sute de oameni înghesuiți într-un avion militar care a decolat de pe aeroportul din Kabul

Noi imagini ale dramei din Afganistan: sute de oameni înghesuiți într-un avion militar care a decolat de pe aeroportul din Kabul

Zborurile militare care evacuează diplomați și civili din Afganistan au fost reluate, marți, pe aeroportul din Kabul, transmite Reuters.

Noi imagini ale dramei din Afganistan: sute de oameni înghesuiți într-un avion militar care a decolat de pe aeroportul din Kabul
Sursa foto: Twitter @ianbremmer
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Aug 2021   •   10:28

Surse oficiale spun că în prezent pista aeroportului este liberă, după ce, luni, mii de oameni disperați să fugă din țară au invadat-o.

Forțele SUA, care controlează locația, au oprit temporar toate zborurile în cursul zilei de ieri, din cauza haosului.

Presa internațională consemnează că șapte oameni au murit la aeroport în momentele dramatice în care mulțimea nu a mai ținut cont de nimic și a asaltat avioanele în timp ce acestea rulau pe pistă, agățându-se de roțile aeronavelor.

Doi oameni au murit după ce au căzut de pe aparatele care decolau și s-au zdrobit de asfaltul căii de rulare.

Amploarea dramei afganilor care nu concep să-și continue viața sub un regim taliban este descrisă prin fotografii-document emoționante, cum este cea publicată de Defense One și redistribuită pe Twitter de Ian Bremmer, profesor la Universitatea Columbia din New York.

În imagine se văd sute de civili înghesuiți în cala unui avion militar american care a decolat din Kabul.

Aproape 650 de oameni au ocupat spațiul de transport într-un aparat conceput să transporte de patru ori mai puțini pasageri.

Presa internațională notează că avionul, de tip C-17 Gobemaster III, a ajuns în siguranță în Qatar.

Luni, președintele Joe Biden și-a apărat decizia de retragere din Afganistan, spunând că "nu a existat niciodată un moment bun pentru retragere" și învinuindu-i pe predecesorul său, Donald Trump - în mandatul căruia a fost încheiat acordul de retragere cu talibanii - și pe militarii din forțele guvernamentale afgane pentru haosul care a cuprins țara în ultimele zile.


 

×
Subiecte în articol: Kabul avion evacuare
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close