Antena 3 CNN Life El este versiunea malefică a lui Moș Nicolae în Franța

El este versiunea malefică a lui Moș Nicolae în Franța

El este versiunea malefică a lui Moș Nicolae în Franța
06 Dec 2016   •   11:51

În Franţa, în ziua de 6 decembrie, atunci când îi vizitează pe copii, Sfântul Nicolae (Père Noël/Tata Noël) este însoţit în mod tradiţional de Père Fouettard (Tata biciuitor), un personaj întunecat, cu o înfăţişare feroce, înspăimântătoare. Dacă Moş Neculai le face cadouri frumoase copiilor cuminţi, Père Fouettard le dă în dar cărbuni şi, pe vremuri, se spune că ajungea chiar să îi biciuiască sau să îi bată la fund!

Legenda franceză a lui Père Fouettard îşi are originea în anii 1150. Se povesteşte că, pe atunci, un hangiu pe nume Père Fouettard a capturat trei băieţi aparent bogaţi pe când mergeau să se înscrie la o şcoală religioasă şi, împreună cu nevasta lui, i-a omorât pentru a-i jefui. Sfântul Nicolae a descoperit crima şi i-a înviat pe băieţi, iar Père Fouettard s-a căit şi a devenit tovarăşul lui Père Noël. Unii pretind că, de fapt, Sfântul Nicolae l-a silit pe hangiu să-i fie ajutor ca o pedeapsa pentru crimele sale.

Într-o versiune mai târzie a legendei, se spune că, odată, trei copii au mers pe câmp să adune spicele rămase după seceriş. Pe când munceau şi se jucau au ajuns, fără să-şi dea seama, în oraş. Au umblat curioşi încolo şi încoace pe străzi, şi n-au băgat de seamă cum se scurgea timpul. Se făcuse târziu, soarele apusese, şi copiii erau înfometaţi, obosiţi şi rătăciţi.

Mai mult, pe diane.ro.

×
Subiecte în articol: Mos Nicolae
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close