Antena 3 CNN Life Oameni Acest om ne-a salvat viețile, dar A MURIT uitat de toți. Cum a fost posibil așa ceva

Acest om ne-a salvat viețile, dar A MURIT uitat de toți. Cum a fost posibil așa ceva

Acest om ne-a salvat viețile, dar A MURIT uitat de toți. Cum a fost posibil așa ceva
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
18 Sep 2017   •   16:04

Un ofiţer a evitat declanşarea unui război nuclear, prin simpla sa prezenţă de spirit şi încrederea deplină în intuiţia sa, chiar dacă asta însemna încălcarea responsabilităţii din fişa postului.

Stanislav Petrov era militar la un centru de comandă a rachetelor din jurul Moscovei, când aparatele de avertizare au început să urle, anunţând un posibil atac inamic devastator.  Conform datelor iniţiale, aparatele de monitorizare radar raportau lansarea de pe teritoriul SUA a cinci rachete nucleare americane. Acest lucru se întâmpla în dimineaţa zilei de 26 septembrie, 1983.

Datoria lui Petrov era să raporteze superiorilor săi prezenţa rachetelor ostile, care, în condiţiile date, ar fi ordonat probabil o măsură de contraatac. Din fericire însă, el a decis să ignore informaţiile date de aparate, fiind convins că este vorba de o eroare.

Presupunerea lui a fost corectă. O investigaţie ulterioară a demonstrat că avertismentul fusese fals, din cauza unui satelit care fusese "păcălit" de reflexiile solare asupra unor nori situaţi la mare altitudine.

După acest incident, care a rămas ascuns până în 1998, Petrov nu a fost promovat, dar nici nu a fost pedepsit în vreun fel. El şi-a continuat serviciul militar până când a ieşit la pensie, cu gradul de locotenent-colonel.

Stanislav Petrov, omul care a salvat lumea de la apocalipsa nucleară, a murit aşa cum a trait: în anonimitate. Vestea morţii sale, la vârsta de 78 de ani, a fost făcută publică recent, când un jurnalist a încercat să dea de fostul militar pentru aniversarea a 34 de ani de când, prin intervenţia sa inspirată, a fost evitat un război nuclear.

×
Subiecte în articol: omenire deces razboi nuclear
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close