Antena 3 CNN Life Oameni "Patimile lui Che". Sfârşitul omului care a fost comparat cu Hristos

"Patimile lui Che". Sfârşitul omului care a fost comparat cu Hristos

"Patimile lui Che". Sfârşitul omului care a fost comparat cu Hristos
Sursa foto: Foto: photo.net/ wikipedia
27 Iul 2012   •   13:12
Asasin sociopat? Astru socialist? Sau poate, aşa cum l-a descris existenţialistul Jean-Paul Sartre, „cel mai complet om al erei noastre”? Orice ai crede despre el, faptul că Ernesto “Che” Guevara este unul dintre patronii mişcărilor revoluţionare nu poate fi negat. O reputaţie pe care şi-a construit-o nu datorită felului în care a trăit, ci a modului în care a murit.

Che Guevara a fost capturat şi ucis în 1967, din cauza încercării sale de a incita populaţia Boliviei la revoluţie. Dar înainte de a-i arunca trupul într-o groapă secretă, cei care l-au capturat au realizat o poză care avea să intre în istorie. Vroiau să dovedească că Che era într-adevăr mort, în speranţa că mişcarea revoluţionară se va stinge odată cu el.



Anticipând acuzaţiile potrivit cărora fotografia ar fi putut fi trucată, ei i-au tăiat mâinile lui Che Guevara şi le-au păstrat în formol pentru a avea o dovadă că este, într-adevăr, mort.

Dar prin uciderea lui Che Guevara, oficialii bolivieni au dat naştere unei legende. Fotografia, care a circulat prin întreaga lume, a fost asemănată cu picturile renascentiste care prezentau momentul în care Iisus Hristos a fost dat jos de pe cruce.

Faţa lui Che Guevara a fost descrisă ca plină de pace şi iertare. Imaginea a fost denumită sugestiv „Patimile lui Che”.


Ernesto Rafael Guevara de la Serna (14 iunie 1928-9 octombrie 1967), mai cunoscut sub porecla sa de Che Guevara sau El Che, a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american.

INTERVIU CU CHE GUEVARA - 1964





 


 

×
Subiecte în articol: Bolivia
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close