Antena 3 CNN Life Ce semnifică simbolul pe care îl vedem tot mai des pe mașini. Puțini sunt cei care știu ce înseamnă

Ce semnifică simbolul pe care îl vedem tot mai des pe mașini. Puțini sunt cei care știu ce înseamnă

Este un lucru binecunoscut faptul că românilor le place să își lipească pe autoturisme tot felul de însemne și simboluri, care mai de care mai vizibile. Există însă un semn pe care îl vedem din ce în ce mai des, în ultima perioadă, pe autovehiculele participante la trafic.

Ce semnifică simbolul pe care îl vedem tot mai des pe mașini. Puțini sunt cei care știu ce înseamnă
de Laura Dinu    |    24 Mar 2023   •   15:42

Este vorba despre un simbol în forma de pește, a cărui semnificație este mult prea puțin cunoscută. Semnul poate fi văzut adesea și pe alte lucruri precum cărți de vizită, reclame sau afișe. 

Denumirea acestuia vine de la cuvântul grecesc pentru pește, „ichthys”. Încă din secolul I, creștinii au făcut un acrostic din acest cuvânt: I - Iesous, Ch - Christos, Th -  Theou, Y - Yios, S - Soter, adică Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul, scrie christianitytoday.com.

Peștele are și multe alte note teologice, ținând cont că Hristos i-a hrănit pe cei 5.000 de oameni cu 2 pești și 5 pâini și i-a numit pe discipolii săi „pescari de oameni”. 

Botezul în apă, practicat prin scufundare în biserica primară, a creat o paralelă între pești și convertiți. Teologul din secolul al II-lea, Tertulian, spunea: ”Noi, peștii, după chipul lui Ihthys al nostru, Iisus Hristos, ne naștem în apă”. 

Grecii, romanii și mulți alți păgâni au folosit simbolul peștelui înaintea creștinilor. Prin urmare, peștele, spre deosebire, să zicem, de cruce, a atras puțină suspiciune, făcându-l un simbol secret perfect pentru credincioșii persecutați. Când au fost amenințați de romani în primele secole după Hristos, creștinii au folosit marcajul peștilor în locurile de întâlnire și morminte sau pentru a distinge prietenii de dușmani. 

Potrivit unei povești antice, când un creștin întâlnea un străin pe drum, creștinul desena uneori un arc al conturului simplu al peștelui în pământ. Dacă străinul desena celălalt arc, ambii credincioși știau că au o companie sigură. 

Criticii simbolului peștelui fie îl condamnă ca semnificație, fie subliniază faptul că peștele încă poartă ”bagaje” din zilele în care păgânii îl foloseau pentru a reprezenta fertilitatea sau, mai precis, organele reproducătoare feminine. 

×
Subiecte în articol: simbol peste
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close