Antena 3 CNN Life Știinţă "Rasa umană va deveni conştientă că nu este singură în Univers!” NASA: Vom descoperi viaţă extraterestră în următorii 20 de ani

"Rasa umană va deveni conştientă că nu este singură în Univers!” NASA: Vom descoperi viaţă extraterestră în următorii 20 de ani

"Rasa umană va deveni conştientă că nu este singură în Univers!” NASA: Vom descoperi viaţă extraterestră în următorii 20 de ani
15 Iul 2014   •   21:04
Cercetătorii de la NASA susţin că oamenii vor descoperi forme de viaţă extraterestră în următorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, în afara Sistemului Solar, relatează Daily Mail.

Potrivit savanţilor NASA, cele 100 milioane de sisteme solare din galaxia noastră (Calea Lactee, n.r.) sunt capabile să susţină forme de viaţă extraterestră. Cu ocazia unei discuţii publice organizate luni la Washington, NASA şi-a prezentat programul de căutare a vieţii extraterestre în Univers prin intermediul unor telescoape actuale şi viitoare.

"Vreţi să ştiţi dacă noi, cei de la NASA, credem că există viaţă dincolo de Terra?", a spus Charles Bolden, fost astronaut şi actualul director al NASA.

"M-aş aventura să spun că cei mai mulţi dintre colegii mei prezenţi astăzi aici sunt de părere că este improbabil ca în vastitatea nelimitată a Universului oamenii să fie singuri", a adăugat el.

"Cândva, în viitorul apropiat, oamenii vor putea să arate o stea şi să spună: «Acea stea are o planetă care seamănă cu Terra»", a declarat Sara Seager, profesor de fizică şi ştiinţe planetare la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Astronomii cred că este foarte probabil ca fiecare stea din galaxia Calea Lactee să aibă în jurul ei cel puţin o planetă", a adăugat ea.

NASA a început să studieze sistemele planetare din jurul altor stele utilizând la început telescoape terestre.

Apoi, agenţia spaţială americană şi-a extins graniţele explorărilor sale prin intermediul unor dispozitive spaţiale: telescopul spaţial Hubble, telescopul spaţial Spitzer şi telescopul spaţial Kepler. Aceste telescoape pot să determine dacă o planetă se află la o distanţă potrivită de steaua ei pentru a conţine la suprafaţă apă în formă lichidă, un ingredient-cheie pentru a întreţine viaţa, aşa cum aceasta este cunoscută de oameni.

Planurile NASA pentru viitorul apropiat

NASA speră să lanseze cu bine Transiting Exoplanet Surveying Satellite (Tess) în 2017 şi, apoi, telescopul spaţial James Webb, în 2018, şi Wide Field Infrared Survey Telescope - Astrophysics Focused Telescope Assets, la începutul deceniului viitor.

Telescopul spaţial Kepler a descoperit deja multe exoplanete interesante, inclusiv planeta Kepler 296-f, supranumită "super-Terra", întrucât este de două ori mai mare decât planeta noastră şi se află în zona locuibilă din jurul stelei sale, fapt ce permite existenţa apei în stare lichidă la suprafaţa ei.

"Această tehnologie pe care o folosim pentru a explora exoplanete este cât se poate de reală", a spus John Grunsfeld, astronaut şi administrator asociat al Science Mission Directorate pe care NASA îl deţine la Washington.

"Telescopul spaţial James Webb şi celelalte proiecte «se întâmplă» chiar acum. Acestea nu sunt vise - sunt lucrurile pe care noi le creăm aici, la NASA", a adăugat el.

Întrebat dacă, în cazul în care oamenii de ştiinţă vor descoperi forme de viaţă pe o altă planetă, guvernul american va comunica acest lucru populaţiei, Ellen Stofan, cercetător la NASA, a răspuns imediat: "Bineînţeles că aşa vom face!".

"Ar fi ceva extrem de interesant. Vom încerca să prezentăm informaţia publicului larg cât mai repede. Am vrea să împărtăşim entuziasmul nostru cu lumea întreagă", a adăugat ea.

"Imaginaţi-vă momentul în care vom găsi semnale potenţiale de viaţă extraterestră", a spus Matt Mountain, directorul programului spaţial James Webb şi cercetător la Space Telescope Science Institute din Baltimore.

"Imaginaţi-vă momentul în care lumea se va trezi şi rasa umană va înţelege că îndelungata ei singurătate în timp şi spaţiu a luat sfârşit şi va deveni conştientă de posibilitatea că noi, oamenii, nu mai suntem singuri în Univers", a adăugat profesorul american.

 

×
Subiecte în articol: viata extraterestra NASA extraterestri
Parteneri
x close