Antena 3 CNN Life Știinţă Stratul de ozon dă semne de vindecare. Mario Molina: "Este o victorie pentru diplomaţie şi ştiinţă"

Stratul de ozon dă semne de vindecare. Mario Molina: "Este o victorie pentru diplomaţie şi ştiinţă"

Stratul de ozon dă semne de vindecare. Mario Molina: "Este o victorie pentru diplomaţie şi ştiinţă"
11 Sep 2014   •   12:50

Pentru prima dată în 35 de ani, stratul de ozon care protejează planeta noastră dă semne de vindecare, susţin cercetătorii, care arată într-un raport că gaura existentă în această pătură protectoare de gaze şi-a oprit extinderea, scrie independent.co.uk.

Va trebui să mai treacă însă 10 ani până când stratul de ozon va începe să se refacă în zonele afectate, şi alţi aproximativ 35 de ani până când ar urma să revina la nivelul din anii 1980, susţin cercetătorii.

"Reconstituirea în câteva decenii a stratului de ozon care protejează Terra este pe calea cea bună, graţie actiunii internationale concertate, angajate împotriva substanţelor care atacau ozonul", se arată în raportul Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUM).

Semnat în 1987, protocolul a permis interzicerea progresiva a clorofluorocarburilor (CFC), substanţe care atacă stratul de ozon.

Câştigătorul premiului Nobel pentru chimie, Mario Molina, a declarat: "Este o victorie pentru diplomaţie şi ştiinţă, precum şi pentru faptul că am demonstrat că putem colabora pentru stoparea acestui fenomen".



×
Subiecte în articol: Nobel
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close