Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta în Postul Crăciunului

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta în Postul Crăciunului

Este mijloc de noiembrie si incepe sa se simta parfumul Craciunului. Incepe asadar, Postul Craciunului, un post de 6 saptamani, un post usor pentru ca pietele sunt pline de legume si fructe proaspete autohtone si pentru ca e o perioada in care se mananca mult peste.

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta în Postul Crăciunului
Sursa foto: Lygia Alexandrescu
de Georgiana Adam    |    15 Noi 2021   •   12:41

O problema care se ridica este cea a suficientei nutrientilor esentiali pe care ii furnizam organismului, avand in vedere ca alimentele de tipul carnii, oualelor sau lactatelor, se exclud din dieta. In mod cert dieta exclusiv vegetariana trebuie bine gandita si planificata , pentru a nu produce dezechilibre la nivelul intregului organism.

Proteinele se stie ca sunt esentiale pentru cresterea si regenerarea celulara si de aceea trebiue sa faca parte si din dieta vegetariana. Vestea buna este ca aproape toate alimentele cu exceptia alcoolului si zaharului sunt surse de proteine: nucile, semintele, cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, fasole uscata, nautul si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale.

Dietele vegetariene sunt sarace in grasimi saturate ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la persoanele vegetariene. Surse de grasimi nesaturate, necesare organismului, care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos.

O alta problema este aportul de Vitamina D. Vitamina D nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul iernii este practic inexistenta si de aceea suplimentarea personalizata cu vitamina D este necesara.

Vitamina B12 este continuta in cantitati limitate in alimentele de provenienta vegetala: drojdie de bere, cereale integrale, soia. Asadar, suplimentele de vitamina B12 se vor administra numai la recomandarea medicului.

Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat se gaseste in cantitati suficiente in: legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), seminte de susan, soia, smochine, broccoli, nuci si seminte. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci. Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariana. Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C si deci consumul alimentelor bogate in vitamina C, alaturi de cele bogate in fier este mai mult decat recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, ciupercile, sfecla rosie, varza rosie mazarea, prunele, smochinele si strugurii negri

In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta de post are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalite, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close